Bush: vermoedelijk vandaag erkenning Baltische staten

WASHINGTON, 2 SEPT. De Amerikaanse president, George Bush, heeft zaterdag nadrukkelijk laten doorschemeren dat zijn regering vandaag de onafhankelijkheid van de drie Baltische republieken zal erkennen. In een telefonisch gesprek met de Litouwse president Vytautas Landsbergis, zei Bush hem naar eigen zeggen: “Ik vertelde hem (...) dat we waarschijnlijk maandag iets te zeggen zouden hebben dat van groot belang is voor de mensen daar”.

Ondanks het feit dat talrijke andere landen Litouwen, Letland en Estland al hebben erkend, is de Amerikaanse president hiermee zeer terughoudend geweest uit vrees dat hij door erkenning van de drie nieuwe staten het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zou bespoedigen.

De nationale veiligheidsadviseur van Bush, Brent Scowcroft, verklaarde zaterdag voor het televisiestation CNN dat het nog te vroeg is om te kunnen zeggen of de dagen van Gorbatsjov als president zijn geteld. Wel gaf hij toe dat de Russische president Boris Jeltsin veel aan invloed heeft gewonnen. Scowcroft zei dat Washington er nog geen hoogte van heeft welke kant Jeltsin precies op wil: “Hij is een van die ongewone, charismatische persoonlijkheden die enorme macht en invloed hebben, en op dit moment is niet geheel duidelijk wat hij daarmee zal doen”. (UPI, Reuter)