Buitenlandse vraag naar Philips trekt beurs iets omhoog

ROTTERDAM, 2 SEPT. De Amsterdamse effectenbeurs begon de week vanmorgen zoals het vrijdag geëindigd was: afwachtend. In de iets hogere markt vielen Heineken en Philips, vooral door grote buitenlandse vraag, op.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die vrijdag een rustige week afsloot op 91,2 punten, noteerde om 13.00 uur 0,4 punt hoger. De omzetten bleven vandaag wederom beperkt. Volgens handelaren verkopen beleggers op dit moment minder snel hun aandelen dan ze aandelen kopen.

Grote buitenlandse vraag duwde de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs omhoog. In de anders zeer rustige maandagmorgenhandel stootte Philips door naar een nieuw 1991 recordkoers. De electronikafabrikant won zes dubbeltjes en kwam op 37 gulden terecht. De buitenlandse vraag voor Philips is volgens handelaren de afgelopen dagen “opvallend groot”.

Ook bierbrouwer Heineken mocht zich na het zonnige weekeinde verheugen in de belangstelling van goedgeluimde binnen- en buitenlandse beleggers. De koers van Heineken, die vrijdag sloot op 151,70 gulden, schoot 1,30 gulden omhoog. Ook collega-brouwer Grolsch kon profiteren van de zonnige nazomer. Grolsch dikte een gulden aan op 178,50 gulden.

De verwachting dat de Britse economie het ergste deel van de recessie achter de rug heeft, had vanmorgen een gunstig effect op ondernemingen die in Groot-Brittannië een deel van hun activiteiten hebben. DAF, Bührmann Tetterode (BT) en Polygram lieten alle drie hogere koersen zien. DAF noteerde twee dubbeltjes hoger op 22 gulden. BT dikte eveneeens twee dubbeltjes aan en noteerde omstreeks het middaguur een koers van 45 gulden. Polygram bereikte kort na opening zelfs even een nieuw 1991-record op 41,10 gulden. Aan het begin van de middag was de winst nog zes dubbeltjes op 40,80 gulden. Sinds de bekendmaking van de halfjaarresultaten half augustus, waarbij Polygram een stijging van de netto winst bekend maakte van 24 procent, is de koers sterk gestegen.

Van de internationals moest alleen KLM een stapje terug. De luchtvaartonderneming, die vrijdag sloot op 30,60 gulden, noteerde aan het begin van de middag twee dubbeltjes lager. In de financiële sector lag Internationale Nederlanden Groep (het "ING-tje') er relatief vast bij. De koers van de verzekeraar (slot vrijdag: 47,70 gulden) dikte zes dubbeltjes aan.

Bij de uitgevers zette VNU de opmars die het vorige week in de lichte uitgevers-euforie begon, voort. VNU won 2,20 gulden op 75 gulden.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen stormden vanmorgen op naar een nieuw koersen-record-aller-tijden. Een enquete die uitwees dat voor het eerst sinds tijden de conservatieven weer een meederheid van de stemmen zouden halen in Groot Brittannië, bracht een golf van optimisme teweeg. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag de week afsloot op 2.645,7 punten, noteerde omstreeks het middaguur 21,6 punten hoger.

FRANKFURT Ondanks een gebrek aan bedrijfsnieuws zorgde een positief marktsentiment vanmorgen voor een hogere opening van de aandelenkoersen in Frankfurt. Het volume bleef, zowel bij buitenlandse als binnenlandse beleggers erg laag. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag de week afsloot op 1.650 punten, noteerde omstreeks het middaguur 5,65 punten hoger.

TOKIO Voor de derde achtereenvolgende keer sloten de aandelenkoersen in Tokio hoger. Beleggers hopen volgens handelaren nog steeds op een binnenlandse rentedaling. Het lopende parlementaire onderzoek naar de recente beursschandalen houdt de gemoederen daarnaast erg bezig. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 133,14 punten hoger op 22.469,01 punten.