Beurs voor alternatieve geneeswijzen; Lachtherapie en "brainmachines'

In de hal van de Jaarbeurs in Utrecht telefoneert een volgeling van Hare Krishna. Vast een interplanetair gesprek, denk ik stiekem. Bij de entree speelt een percussieband ritmes waar mensen dweperig op dansen, om de hoek kun je gratis een zakje wierook krijgen.

Wie daaruit concludeert dat het op de opleidingen en gezondheidsbeurs voor alternatieve geneeswijzen om een reünie van de jaren zestig gaat, vergist zich. Hier en daar loopt wel een paars gewaad of een paar sandalen op de door het tijdschrift Onkruid georganiseerde beurs, maar door de bank genomen zijn het de huis-, tuin-, en keukengezinnen die op andere zaterdagen bij Ikea winkelen.

Het steeds toenemende marktaanbod in de mentale en lichamelijke verzorging is toegesneden op kritische consumenten. Er zijn "erkende' rebirthers en "gediplomeerde' Mazdaznan-kundigen. Opgeleid in instituten als de school Body & Soul of De Elfenbank.

De deskundigen zijn getraind in het gebruik van moderne technieken. Een horoscoop wordt niet meer getrokken op een blaadje papier maar op de kleurenmonitor van een computer. Een alternatieve genezer hoeft geen charlatan, heks of piskijker te zijn, verzekert de uitnodiging van Onkruid ten overvloede.

De verzorgingsnood van de bezoekers is even serieus als hun behoefte aan bedbanken. Een bezoeker komt klagen bij de stand van Jan en Netty Langekamp over een Reiki-therapie. “Bij mij gebeurde er niks”, zegt hij. “Zo eenvoudig is het niet”, reageert Netty Langekamp. Ze kent het geval van een vrouw die hetzelfde zei na een metamorfose-massage. “En die kreeg griep, een nieuwe auto en ze ging verhuizen. In drie maanden tijd.” Soms ziet iemand niet welke krachten er in zijn leven spelen, bedoelt ze maar.

Iedereen zoekt hier orde in de chaos van zijn eigen leven. “Ada, daar is nummerologie.” Snel rekenen de vriendinnen het getal uit dat hun leven bepaalt. Zeven, dat wil zeggen wijsheid en diepgang. “Dat klopt voor geen meter.” Zij hebben nog 141 stands om een beter antwoord te krijgen. Of nee, 140, want Leonie Koning van de cursus Heldervoelen en Helderhoren is niet komen opdagen.

De poster van EgoSoft weet mij te verleiden: “Wordt slimmer met EgoSoft Brainmachines”. Ik mag in een strandstoel plaatsnemen, krijg een koptelefoon op en een geblindeerde bril met lampjes aan de binnenkant. De kalmerende, ruisende wind in mijn oren is de optelsom van alle geluiden in de hal. Dan hoor ik, alleen in mijn linkeroor, iets dat lijkt op een ploegende tractor.

Het lampje in mijn bril is vast stuk: slechts één keer zie ik een rood flitsje. Na vijftien minuten houdt het ploegen op. De vrouw naast me is onder de indruk als zij zich ontdoet van de Brainmachine. Zij heeft alle kleuren van de regenboog gezien en stereo-klanken gehoord. Ze ziet er inderdaad slimmer uit dan ik.

Een bezoekster van middelbare leeftijd voelt zich een beetje betrapt bij de vraag wat ze op de beurs doet. Ze komt om haar zuster te zien, verklaart ze. Nee, ze gelooft niet in al die wonderlijke therapieën maar als de mensen daar nu baat bij vinden, wat is er dan verkeerd aan?

Misschien de brochure die mevrouw Bazelier (Mazdaznan natuurgeneeskunde, bewustwording en natuurzijde onderkleding) aanbiedt, "Het verwekken van gezonde en intelligente kinderen', waarin wordt vastgesteld dat steeds meer kinderen crimineel en ziek zijn omdat ze produkten zijn van “hartstocht en dronkenschap”.

Of anders misschien een van de laatste lezingen van de dag, gehouden door Dhyan Sutorius - “Ik was huidarts”, stelt hij de luisteraars gerust. Het gaat over de Helende en Transformerende Kracht van het lachen. De bezoekers moeten hun mond houden, waarschuwt hij, want praten hindert hem. “Ik word door heel veel dingen gehinderd, daarom heb ik het lachen zo nodig.”

Hij zet hinderlijke pianomuziek op. “Denk even niet, zeg even "dag' tegen de gedachte.” Twee dames hebben al de slappe lach terwijl de lach-meditatie nog moet beginnen. “Nog niet lachen!”, striemt het door de microfoon. Een kind kraait. “Die kleine Boeddha kan niet meedoen met de meditatie.”

Na enkele oefeningen voor de kaakspieren (“Maak jezelf maar heel lelijk”) begint de meditatie. Vijf minuten lachen onder leiding van Sutorius, dat valt niet mee. Met een zucht van opluchting worden de vijf minuten stilte ter afsluiting van de meditatie bereikt.

Ik voel me beroerd.

    • Bas Blokker