Ziektemeldingen

Hoewel de meetwaarden van het zwemwater aan de wettelijke kwaliteitsnormen voldeden heeft de GGD Rijnstreek de afgelopen week achttien ziektemeldingen ontvangen van deelnemers aan de kwart-triathlon, die op 24 augustus in Alphen aan den Rijn is gehouden.

De gezondheidsdienst doet naar aanleiding van die meldingen een onderzoek naar de ziekteverschijnselen onder de 650 deelnemers, die 1000 meter moesten zwemmen, 45 kilometer fietsen en 10 kilometer lopen.

De ziekteverschijnselen waren van lichte aard en vertoonden veel overeenkomst, plotseling opkomende misselijkheid, braken, diarree en soms geringe koorts. De klachten begonnen ruim een etmaal na de wedstrijd en verdwenen binnen enkele dagen.

De verschijnselen wijzen in de richting van een infectieziekte. De achttien personen is gevraagd voor onderzoek ontlasting te sturen naar het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieuhygiene. Het RIVM heeft, zowel voor als tijdens de wedstrijd, het zwemwater gecontroleerd.

Om meer inzicht in de ziekteverschijnselen te krijgen wordt een enquete onder de deelnemers gehouden, de enquetebrief is reeds verzonden. De uitkomsten zullen worden getoetst aan de gegevens van een even grote controlegroep. Over ruim een maand wordt de uitslag van het onderzoek verwacht.