Volleybalteam sterk

Het Nederlands mannen-volleybalteam is sterk begonnen aan de serie van drie oefenwedstrijden als voorbereiding op de Europese titelstrijd tegen Zweden. In Sittard werd binnen anderhalf uur met 3-0 gewonnen. De setstanden waren: 15-4, 15-9 en 15-13.

Coach Harrie Brokking stuurde in de eerste twee sets zijn basis-zestal de vloer op, bestaande uit Zwerver, Benne, Selinger, Held, Klok en Van der Horst. Na een achterstand van 0-3 kwam de ploeg in het juiste ritme. Via 12-4 liep Oranje weg naar 15-4. “In de eerste set speelden wij bij vlagen erg sterk”, aldus Brokking. “De concentratie was uitstekend. Slechts enkele details klopten niet.”

In de tweede set speelde Nederland iets te overmoedig. Vooral in aanvallend opzicht ging het nodige mis. Dankzij de offensieve fouten van de tegenstander kwam Zweden, de nummer tien van het laatste WK, tot negen punten. “Het afmaken was in deze set niet optimaal”, erkende Brokking.

In de derde set kreeg de tweede keus een kans. De schaduwploeg, gevormd door Koek, De Reus, Van Ree, Van der Meulen, Boudrie en Teffer, kwam moeizaam op gang. Pas bij een achterstand van 1-6 greep de B-selectie het initiatief. Mede dankzij het goed functionerende blok van Koek en De Reus kwam Nederland terug tot 8-8. Bij 12-13 dreigde nog even setverlies, maar met enkele soepele aanvalspatronen werd de strijd in Nederlands voordeel beslist, 15-13.

“Ze hebben een beetje wisselvallig gespeeld, maar over het geheel genomen ben ik ook over de tweede ploeg niet ontevreden”, oordeelde Brokking.