Verspringen: mens tegen dier

TOKIO, 31 AUG. Het grote geheim van Mike Powell, die gisteren in Tokio op de wereldkampioenschappen atletiek na 23 jaar het record van de legendarische Bob Beamon verbeterde, is zijn afsprong.

Om die zo perfect mogelijk te maken heeft hij een surplus aan kracht opgebouwd door thuis in zijn garage krachttraining met luchtdrukapparatuur te doen. Powell is hiermee, heel ongebruikelijk, tot anderhalve week geleden doorgegaan. Zijn sprong naar het goud was een verbetering van zijn persoonlijke record met 29 centimeter. Hij kwam op 8.95 meter. Powell is toevallig net als Beamon destijds 1.90 meter lang en 75 kilo zwaar. Na zijn sprong zei hij: “Larry Myricks, Carl Lewis en ik hebben de afgelopen tien jaar allemaal weleens verder gesprongen dan het wereldrecord. Dat waren dan foutsprongen. Maar je wist dat het kon als het een keer meezat.” Op de High School wilde Mike Powell nog basketballer worden. Zijn grote voorbeeld was Michael Jordan. Maar in plaats van 's werelds beste basketballer werd hij de voorlopig de beste verspringer aller tijden.