Twin Peaks: één dode schone en een lijk in ieders kast

Twin Peaks, zondagavond, RTL4 20.30-22.00u.

“Ze is dood. In plastic gewikkeld.” Als de mooie Laura Palmer uit het plaatsje Twin Peaks vermoord wordt gevonden, reist special agent Dale Cooper naar dit houthakkersdorpje in het noordwesten van de Verenigde Staten om de zaak te onderzoeken.

De avonturen die de FBI-man (liefhebber van zwarte koffie, donuts en taarten) beleeft in het ogenschijnlijk zo rustige dorpje Twin Peaks, waar uiteindelijk iedereen een vreselijk geheim blijkt te koesteren, verschijnen met ingang van 1 september drieëndertig weken lang ook op het Nederlandse televisiescherm.

De Amerikaanse "soap noir' werd gecreëerd door cult-filmer David Lynch (Eraser head, Blue Velvet, Wild at Heart) en scenarioschrijver Mark Frost (Hill Street Blues). In de V.S. was de belangstelling voor de serie overweldigend: bij de eerste dubbele aflevering (de pilot) zaten 35 miljoen Amerikanen voor het scherm, een derde van alle kijkers die avond.

Wekenlang was de serie in de Verenigde Staten hét conversatie-onderwerp: het afwijkende ritme, de bijzondere camera-voering, de indrukwekkende acteerprestaties, de onheilspellende muziek van Angelo Badalamenti en de vele verwijzingen naar andere televisieseries en films (van Hitchcock bijvoorbeeld), bleken het Amerikaanse televisiepubliek in hoge mate aan te spreken.

Althans, voor een tijdje, want naarmate de plots en sub-plots ingewikkelder en bizarder werden haakten de kijkers weer af, te beginnen met de liefhebbers van een simpele whodunnit, die het allemaal niet meer konden volgen. En dat ondanks de instelling van een Twin Peaks hot-line, een speciaal telefoonnummer om de kijkers bij te praten. Na een dertigtal afleveringen besloot de televisiemaatschappij de serie om commerciële redenen (te weinig kijkers, dus te weinig advertenties) te beëindigen. De overblijvende kern van "Peak-freaks' kon er echter geen genoeg van krijgen en bewoog hemel en aarde om de serie in de lucht te houden, voorlopig dus tevergeefs. Voor die kijkers gloort overigens weer hoop: vorige week werd bekendgemaakt dat er binnenkort wel een aansluitende bioscoopfilm zal volgen.

De Amerikaanse filmcriticus Pauline Kael heeft de sfeer in de films van Lynch ooit omschreven als “een ondefinieerbaar mythisch heden dat aanvoelt als het verleden” en dit label past perfect op de televisie-serie Twin Peaks.