Terrine cru

Dit recept is de eenvoud zelve. De lever wordt als het ware "gaar' door het mengsel van vet, zout en specerijen, dat u met tussenpozen met uw vingers over de lever moet uitsmeren.

Na een nacht of langer rijpen in de koelkast heeft u dan een voorgerecht dat in gezelschap van een mooie droge witte Elzasser wijn (Pinot Gris) de perfecte inleiding tot een feestmaal vormt. Het is onafgedekt tot aan een week in de koelkast houdbaar.

Voorgerecht voor 6 tot 8 personen

250 gram verse lever (foie gras) van een eend of gans circa 150 gram ganzevet uit blik 1 eetlepel gemengde, gekleurde peperkorrels (met piment- en jeneverbessen) 1 eetlepel grof zeezout witte toast

Leg de lever in een passende, ondiepe schaal. Laat het vet smelten in een kleine steelpan op een laag vuur. Doe de gemengde korrels en het zeezout in een vijzel en stamp alles tot een grof mengsel. Strooi wat van dit peper-zoutmengsel over de lever. Roer de rest door het gesmolten vet. Lepel circa één derde van het vet over de lever en zorg dat ook de onderkant goed bedekt is. Zet de schaal met de lever in de koelkast en laat het vet in circa 25 minuten stollen. Strijk met uw vingers het gestolde vet in een gelijkmatige laag over de lever uit en lepel dan weer circa één derde van het gesmolten vet over de lever. Zet de lever terug in de koelkast tot het vet weer gestold is. Smeer nogmaals het vastgeworden vet over en onder de lever uit. Lepel de rest van het gesmolten vet over de lever en zet hem minstens 24 uur in de koelkast voor u hem aansnijdt. Schik per persoon 1 of 2 plakjes op een bord en geef er warme toast bij.