Stortvloed halfjaarcijfers beroert beurs nauwelijks

ROTTERDAM, 31 AUG. Een stortvloed van halfjaarcijfers heeft de beurs deze week nauwelijks kunnen beroeren.

De omzetten bleven een stuk lager dan normaal. Zolang er twijfel is over de koers van de grote buitenlandse beurzen en een binnenlandse kabinetscrisis dreigt, stellen beleggers op het Beursplein zich uiterst afwachtend op.

De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs was de afgelopen dagen uitermate lusteloos. De CBS-stemmingsindex, die vorige week vrijdag sloot op 91,6 punten, noteerde gisteren bij het slot 0,4 punt lager.

De koersen herstelden zich eind vorige week al van de teruggang na de coup in de Sovjet-Unie. Maar de koersontwikkeling op het Beursplein bleef de afgelopen dagen een fractie achterlopen bij de buitenlandse beurzen. Waar Amsterdam anders meteen in het wiel kruipt van Wall Street en Londen, reageerde Amsterdam nu wijfelend en afwachtend. Zelfs een recordslot in New York kon de gemoederen nauwelijks beroeren.

Er liggen volgens analisten grofweg twee scenario's klaar voor de komende periode. Enerzijds kan de onrust in de binnenlandse politiek een drukkend effect hebben op Amsterdam. Veel buitenlandse beleggers hebben zich geschrokken teruggetrokken na berichten over een dreigende kabinetscrisis. Aan de andere kant is het mogelijk dat Amsterdam zich vastklampt aan de koersontwikkeling op één van de buitenlandse beurzen, maar de afgelopen week waren hiervoor weinig aanwijzingen.

Twijfel overheerst. Beleggers lijken op dit moment alleen te kopen als ze zeker zijn over de winstontwikkeling van een bepaald beursfonds. De meeste van de recent gepresenteerde halfjaarcijfers hebben de beleggers blijkbaar nog niet voldoende kunnen overtuigen. “Per saldo waren ze ook niet fantastisch”, zegt D. de Jong van commissionair Mulco.

Het valuta-effect dat door een hogere dollar de komende maanden kan ontstaan, kan overigens voor enig optimisme zorgen. De Jong gelooft op redelijk korte termijn in betere tijden. “In de cijfers over het eerste halfjaar was de invloed van de Golfcrisis verwerkt. Het effect van de dollar op de resultaten, drukte de afgelopen zes maanden sterk op de winstcijfers”, aldus De Jong.

Het dollareffect dat door de Golfcrisis is ontstaan, noemt De Jong “licht negatief” voor de meeste resultaten. De meeste bedrijven hadden in hun prognoses rekening gehouden met een hogere dollar, maar uiteindelijk lag de dollar ruim drie procent onder het niveau in de vergelijkbare periode vorig jaar. In de tweede helft van dit jaar kan dat negatieve dollareffect echter worden omgezet in een positief effect. De koers van de Amerikaanse munteenheid ligt momenteel hoger dan in de tweede helft van 1990.

“Aegon, dat nu al aardige cijfers presenteerde, kan in de tweede helft van dit jaar helemaal mooie resultaten boeken als de dollar op dit niveau blijft hangen”, zegt De Jong. En ook voor bedrijven die de afgelopen zes maanden flinke klappen opliepen gloort er enige hoop. Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) was één van de bedrijven die deze week met zeer teleurstellende cijfers kwamen. KBB meldde donderdag nabeurs een daling van de netto winst van liefst 66 procent en zag de koers met bijna tien procent kelderen. De verliezen zijn voor een deel in dollars geleden. De Amerikaanse speelgoedpaleizen van F.A.O.Schwarz die KBB onlangs heeft verkregen, zetten door de Golfcrisis veel minder om. KBB kreeg minder dollars binnen die uiteindelijk ook nog eens een stuk minder waard waren.

Commissionair-analist De Jong wijst op de stemming op andere beurzen die een invloed kan hebben op de stemming op de Amsterdamse effectenbeurs. “Doorgaans heeft Amsterdam geen eigen mening”, zo zegt De Jong.

Amsterdam was deze week zo wijfelend dat een reactie deze week op de koersontwikkeling op de buitenlandse beurzen uitbleef. De beurs op Wall Street is altijd de meest opvallende voortrekker voor Amsterdam geweest. Deze week stootte Wall Street na de bekendmaking tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie door naar een nieuw record. Speculerend op een rentedaling schoten de koersen in New York omhoog. Maar waar Amsterdam anders altijd blindelings Wall Street volgde, deed het dat deze keer niet. De stijging was met 0,1 punt wel zeer marginaal.

Naast Wall Street speelt Frankfurt een rol voor Amsterdam. Door de gebeurtenissen in de Sovjet-Unie zijn de beleggers in Duitsland goed in de war geraakt. De beurs van Frankfurt maakte vorige week maandag na de berichten over de coup de grootste duikeling van alle Europese beurzen, maar herstelde zich na Gorbatjovs vrijlating ook weer spectaculair. Voor de koersontwikkeling op de Duitse beurs is het van groot belang dat de rust in de Sovjet-Unie volledig teruggekeerd. Amsterdam kan daar in het gunstigste geval veel van profiteren. Als beleggen in de Duitse mark weer aantrekkelijk is, is beleggen in de gulden dat ook weer.

De enige fondsen die een, zij het vage, stempel op deze week konden drukken waren de uitgevers. Met Wolters Kluwer voorop heerste er lichte euforie in uitgeversland. Wolters werd voor mooie cijfers beloond met tien procent koerswinst. VNU dikte, omdat de winstdaling nog enigzins meeviel, 3,50 gulden aan op 75 gulden. Elsevier, Wegener Tijl en De Telegraaf lagen er allemaal sterk bij.