Siemerink laat fraaie kans op kwartfinales US Open liggen

NEW YORK, 31 AUG. Jan Siemerink was kapot. Total-loss. Had zelfs geen adem om hardgrondig te vloeken. Slofte op zijn laatste benen naar het net. Om Gabriel Markus, een modale tennisser uit Argentinië, te feliciteren.

De 21-jarige coming-man uit Rijnsburg had in de derde ronde van de US Open op Flushing Meadow verloren van Markus maar in hoge mate van zichzelf. En van de schroeiende hitte. Siep, zoals hij thuis wordt genoemd, werd gesloopt. En overleefde de vijfsetter niet. Na 4-6 4-6 6-1 7-6 (7-4) verloor hij de tiebreak in de vijfde en beslissende set met 9-11. De deur naar de kwartfinales stond na zijn fraaie zege op als de zevende geplaatste Guy Forget wagenwijd open, hij sloeg 'm zelf met een ferme klap dicht.

Tennissen op de US Open was gisteren een gruwel. De hittegolf bereikte haar hoogtepunt. Het kwik schommelde rondom de 38 graden. Er stond geen zuchtje wind en de vochtigheidsgraad was traditioneel hoog. De organisatie trad naar buiten met twee primeurs. Het liet de ballenjongens tijdens het wisselen een parasol boven de hoofden van de spelers houden en gaf een lijst met dertien tips uit om cool te blijven. Drinken, drinken, drinken, waren de eerste drie. Een witte outfit, een honkbalpet en gebruik maken van de pauzes van 25 seconden tussen de punten waren waren de voornaamste items.

Siemerink en Markus hielden zich strikt aan de adviezen. Verschenen in het wit met pet, dronken acht, negen liter water, namen isotonische, energierijke drankjes en gingen de warmte te lijf met in ijs gedrenkte handdoeken. De hulpmiddelen waren ontoereikend. De koperen ploert was onverbiddelijk. En won altijd, van iedereen.

Het duel groeide naar een zenuwslopende climax. Siemerink sloeg een achterstand van twee sets (4-6 4-6) weg met 6-1 7-6 (7-4). En kwam in de vijfde op 3-0. De winst lag binnen handbereik. Maar Siemerink was gesloopt. Zichtbaar uitgeput. Na 21 aces sloeg hij niet één eerste opslag meer binnen de lijnen. Hij gaf de breek terug en rekte de strijd tot de tiebreak.

In die puntenrace lag hij op 1-5 in kansloze positie. Uit ergernis begon hij met zijn racket te smijten. Na de wisseling van speelhelft zette hij zijn laatste restje kracht in. Hij kwam terug tot 4-5 toen hij in aanraking kwam met de umpire. Die beoordeelde een bal van Markus, die zeker vijf centimeter uit was, als goed. In plaats van 5-5 werd het 4-6, twee matchpunten voor de Argentijn met brede schouders en dikke spierkabels op zijn dijen.

Siep nam het niet. Ging demonstratief op zijn stoel zitten en weigerde verder te spelen. Pas na aandrang van zijn vader op de tribunes betrad hij weer het veld. Het onrecht was de stimulans die hij nodig had om zijn vermoeidheid te overwinnen. Voor even dan. Hij werkte vier matchpunten weg, kreeg op 9-8 zelf een kans om de wedstrijd in zijn voordeel te beslissen, maar boog het hoofd op 9-11.

Hij had verloren in een duel, waarin hij onnoemelijk veel kansen door slecht volleren, te korte groundstrokes en zwakke smashes om zeep had geholpen. Waarin Markus bewees een degelijke, geduldige baseliner te zijn, zonder extra's. En waarin hij ondanks de schroeiende hitte de motor pas in de derde set op gang kreeg.

De Zuidhollander zal nog regelmatig nachtmerries van de eerste set hebben. Daarin nam hij - net als later in de vijfde - een voorsprong van 3-0 en 0-40 op de service van zijn opponent. Door sloom, ongeconcentreerd spel leverde hij de set alsnog in (4-6). Het was het vertrekpunt van een slopende vijfsetter, een slijtageslag zonder weerga. Waarin Markus over iets meer longinhoud bleek te beschikken dan de technisch vaardiger Siemerink.

Kapot struikelde hij de spelerslounge in. Niet bereid een woord met wie dan ook te wisselen. Languit ging hij op de massagetafel liggen. Met een handdoek over het hoofd. Hij had een gouden kans laten liggen op een schreeuwend mooi debuut op de US Open.

In het vrouwentoernooi werden twee geplaatste speelsters uitgeschakeld door Tsjechoslowaaksen. Zrubakova versloeg Mary Joe Fernandez (vijfde) met 6-1 6-2. Rajchrtova won met 2-6 6-3 6-3 van de als elfde genoteerde Katerina Maleeva. (ANP)