ramsj

Mr. Frank Visser: De verdachte zakenman; fraude in de praktijk Paperback, Balans 1987 (3e dr.), van ƒ 24,- voor ƒ 8,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht (030 - 334973). Pieter Lakeman, Pauline van de Ven: Failliet op krediet. Paperback, De Haan 1985 (3e dr.), van ƒ 22,50 voor ƒ 8,90, Steven Sterk. Madison Cox: Private gardens of Paris Gebonden, Harmony Books 1989, van ƒ 88,80 voor ƒ 29,90. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070 - 3658226). Boekhandel Los, Bussum. Lothar Schirmer (ed.): Marilyn Monroe and the camera Gebonden, Bloomsbury 1989, van ƒ 145,60 voor ƒ 79,50. De Verbeelding, Utrechtsestraat Amsterdam. Jan Morris: Hong Kong Gebonden, Random House 1988, van ƒ 49,50 voor ƒ 19,90. Boekenmarkt. Marian Bisanz-Prakken e.a. (red.): Begegnungen-Ontmoetingen Gebonden, Sdu 1989, van ƒ 62,50 voor ƒ 29,95. De Verbeelding.

Frank Visser - officier van justitie - schreef een inzichtelijk boekje over fraude en alle daarbij behorende strafbare feiten: oplichting, flessentrekkerij, bankbreuk en belastingontduiking. Veel smakelijke praktijkzaken geven een beeld van de doortrapte, maar tevens buitengewoon vindingrijke aard van de gemiddelde Nederlandse fraudeur. Lakeman richt zich vooral op de rol van de banken bij de faillissementen uit het begin van de jaren tachtig. De faillissementsgolf destijds kostte de Nederlandse samenleving tweeëndertig miljard gulden, zo rekent de schrijver losjes uit. Twee handige boekjes, niet alleen voor brave economen en juristen, maar ook voor beginnende fraudeurs die zich willen verzekeren van een zonnige toekomst (al blijft het uitkijken met Lakeman).

Madison Cox: Private gardens of Paris

Gebonden, Harmony Books 1989, van ƒ 88,80 voor ƒ 29,90.

Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070 - 3658226). Boekhandel Los, Bussum.

Dertig particuliere Parijse tuinen komen in dit boek aan bod. De variatie is groot: strak aangelegde zeventiende eeuwse stijltuinen, bamboetuinen, overwoekerde binnenplaatsen, tuinen met sfinxen, borstbeelden of heggen in de vorm van grazende olifanten, en een heel bescheiden, maar prachtig daktuintje. De meer dan tweehonderd foto's gaan vergezeld van een uitgebreide tekst, een lijst met (Latijnse) plantennamen, een index, en een "French glossary' waarin de Amerikaanse lezer onder meer wordt uitgelegd dat hôtel hotel betekent.

Lothar Schirmer (ed.): Marilyn Monroe and the camera

Gebonden, Bloomsbury 1989, van ƒ 145,60 voor ƒ 79,50. De Verbeelding, Utrechtsestraat Amsterdam.

Honderdvijftig foto's van Marilyn Monroe, gemaakt in de loop der tijd door tientallen fotografen onder wie Eve Arnold, Cecil Beaton, Henri Cartier-Bresson en Ernst Haas. De schitterende verzameling is chronologisch opgebouwd: vanaf de eerste pin-ups uit 1946, via studioportretten en filmstills uit de jaren vijftig, tot aan de laatste fotosessie - juni 1962 - van Bert Stern, kort voordat de filmster zichzelf het leven benam onder tragische en deels geheimzinnige omstandigheden. Het boek bevat korte, bondige commentaren, biografische notities en een filmografie.

Jan Morris: Hong Kong

Gebonden, Random House 1988, van ƒ 49,50 voor ƒ 19,90. Boekenmarkt.

Een goed geschreven geschiedenis van Hong Kong: Hoe het negentiende eeuwse, door zeerovers en opiumhandelaren beheerste schiereilandje zich ontwikkelde tot de welvarende Britse kroonkolonie van nu (die in 1997 in Chinese handen overgaat). De historische passages worden afgewisseld met persoonlijke reisindrukken van het dagelijks leven in de kolonie, de bevolking, en de schoonheid van de bebouwing: een overweldigend labyrint van bruggen, tunnels, krotten en wolkenkrabbers.

"Intelligent, insightful and lucid', oordeelde Paul Theroux over het boek.

Marian Bisanz-Prakken e.a. (red.): Begegnungen-Ontmoetingen

Gebonden, Sdu 1989, van ƒ 62,50 voor ƒ 29,95. De Verbeelding.

Een fraai verzorgd boek - naar aanleiding van een expositie - met topstukken uit het bezit van het Rijksprentenkabinet en de Albertina in Wenen. Gekozen is voor een opzet waarin telkens twee of drie kunstenaars bij elkaar worden gezet (of elkaar "ontmoeten', zoals de wat weke boektitel wil): Dürer en Goltzius, Rubens en Watteau, Toorop, Klimt en Schiele. De begeleidende teksten zijn uitvoerig en informatief, al valt er wel eens een opgeblazen zin: ""Dit spel van licht en schaduw tot in de verste uithoeken fixeert de ruimtelijke grenzen en accentueert de materie van muren en trappen; deze winnen hierdoor aan statische zekerheid.'' Oftewel: door de afwisseling van licht en schaduw komen de muren en trappen beter uit.