"CRI biedt informanten zwijggeld'

ROTTERDAM, 31 AUG. Agenten van de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) hebben de afgelopen weken van verscheidene informanten geëist dat ze geen inlichtingen over cocaïnehandel en Suriname verstrekken aan NRC Handelsblad.

Een van de informanten is naar eigen zeggen door twee agenten van de CRI geld geboden om zijn mond te houden. “Wat die krant je eventueel ook mag betalen voor informatie, wij betalen je meer om te zwijgen”, zo zou hem tijdens een bezoek van de agenten zijn voorgehouden. De agenten boden ook een vakantie en zakelijke transacties aan als tegenprestatie voor zijn medewerking. De man zegt door de druk van de CRI niet bereid te zijn aan deze krant informatie ter hand te stellen.

Ook een andere bron verklaart door twee CRI-agenten te zijn bezocht die hem dringend verzochten te zwijgen.

De CRI heeft na de artikelen in deze krant van vorige maand van het ministerie van justitie de opdracht gekregen een volledig rapport op te stellen over cocaïnehandel en Suriname. De CRI moet uiterlijk in november rapporteren. Welingelichte politiebronnen beklagen zich erover dat de CRI-agenten tot nu toe niet de mensen hebben bezocht die werkelijk goede informatie kunnen geven.

Een woordvoerder van de CRI zei desgevraagd: “Wat informanten zeggen is voor hun verantwoording, daar gaan wij niet op in.”