Voordelen dure toekomst-tv gering

ROTTERDAM, 30 AUG. Invoering van het televisiesysteem D2-MAC zal veel Europeanen voor hoge kosten plaatsen zonder dat ze daar iets voor terug krijgen. Dat is de essentie van een zojuist gepubliceerde studie van Coopers & Lybrand.

D2-MAC is een (Europese) tussenstap tussen het huidige televisiesysteem en het toekomstige HDTV, de televisie die breder en scherper beeld en een beter geluid heeft dan nu het geval is. De Europese standaard voor HDTV, die met EG-steun wordt ontwikkeld door concerns als Philips en Thomson, wordt aangeduid met HD-MAC. HD-MAC gebruikt 1250 beeldlijnen en een lengte-breedte verhouding van het beeld zoals in bioscoopfilms (16 bij 9). Bovendien wordt geluid digitaal doorgegeven. Het tussensysteem D2-MAC heeft het nieuwe beeldformaat en digitaal geluid maar een nog ouderwets aantal beeldlijnen.

Een ontwerp-richtlijn van de EG eist dat televisietoestellen met een beelddiagonaal van 52 centimeter of meer vanaf 1 januari 1992 geschikt zijn voor ontvangst van D2-MAC. De toestellen worden daardoor zeker 200 gulden duurder, terwijl in veel landen nauwelijks D2-MAC is te ontvangen. D2-MAC is voorlopig alleen via kabel of satelliet door te geven en veel Europeanen zijn nog aangewezen op klassieke antennes. In de Benelux en Duitsland waar al een hoge graad van bekabeling bestaat geldt het bezwaar veel minder.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van enige commerciële zenders die gekant zijn tegen pogingen om de invoering van HDTV volgens de Europese standaard via EG-richtlijnen af te dwingen. (Reuter, AFP)