Vervangende dienst 2 maanden korter

DEN HAAG, 30 AUG. De vervangende dienstplicht voor gewetensbezwaarden gaat omlaag van 18 naar 16 maanden.

De Tweede Kamer heeft gisteren met dit voorstel van de ministers Ter Beek (defensie) en De Vries (sociale zaken) ingestemd. De verlaging van het aantal maanden vervangende dienstplicht is een gevolg van de al eerder overeengekomen beperking van de militaire dienstplicht van 14 naar 12 maanden. Een wijzigingsvoorstel van Groen Links de vervangende dienst gelijk te stellen met de militaire dienstplicht zal dinsdag bij de stemmingen sneuvelen. Een Kamermeerderheid van CDA, VVD en klein rechts vindt het gerechtvaardigd dat vervangende dienst langer duurt dan militaire dienst, omdat militaire dienst “zwaardere fysieke eisen stelt”, zoals CDA'er Krajenbrink verwoordde.