Veel live-concerten op radio bij Festival Oude Muziek

Koningin Beatrix zal tijdens het tiende Festival Oude Muziek in Utrecht, dat vanmiddag is begonnen, een concert bijwonen. Ze heeft gekozen voor een concert met clavecinist Gustav Leonhardt, volgens Robbert Jan de Neeve van NOS-radio een verstandige keuze, want het is één van de weinige belangrijke concerten van dit festival die niet door de radio zullen worden uitgezonden. De meeste andere kan de koningin dus gewoon thuis beluisteren. Leonhardt wil nu eenmaal niet dat een concert, waarin hij altijd aanzienlijk meer risico's neemt dan bij een plaatopname, voor de eeuwigheid wordt vastgelegd.

Evenals vorig jaar hebben de zendgemachtigden van Radio 4 samengewerkt om de avondconcerten van het Utrechtse festival zoveel mogelijk live aan het radiopubliek te kunnen laten horen. Alleen de Vara en Veronica werken niet mee. Bij de Vara ontbreekt het geld om, naast de wekelijkse matinee op zaterdag, nog andere concertregistraties te maken. Veronica voelde er niets voor om de Tros goede sier te laten maken met een door Veronica opgenomen concert dat, in verband met de zendtijdverdeling, door de Tros zou worden uitgezondem. De samenwerking tussen de omroepen verliep volgens De Neeve verder zeer succesvol en betekende in feite een doorbraak in het streven naar een horizontale programmering voor Radio 4 (waardoor bijvoorbeeld in de toekomst iedere avond een live-registratie van een concert ergens in Nederland te horen zal zijn).

Met uitzondering van komende zondag en beide maandagen, zal er vanaf vandaag tot en met woensdag 11-9 iedere avond om 20.00 uur rechtstreeks een festival-concert te horen zijn. Op zondag 1-9 en 8-9 is er bovendien om 11.00 uur een live-concert. Daarnaast zullen er ongeveer zeventig concerten worden opgenomen voor uitzending op een latere datum.

Ook op de televisie wordt aandacht besteed aan het Festival Oude Muziek. De oude muziek-liefhebber wordt vanavond al meteen gedwongen om te kiezen, want een tv-portret van de Engelse sopraan Emma Kirkby (21.28-21.59 uur), bestaande uit interviews en concertfragmenten, overlapt het rechtstreekse concert van Hespèrion XX op Radio 4. Wie toch voor de televisie kiest kan de schade zaterdagavond voor een deel inhalen, want dan zendt de NOS op Nederland 3 (20.20-21.59 uur) delen uit van de concerten van de openingsdag. Helaas mist die kijker daardoor wel het grootste deel van de Mariavespers van Cavalli door Concerto Palatino en het Hilliard Ensemble, die zaterdag vanaf 20.00 uur op Radio 4 wordt uitgezonden. Ook vrijdag 6-9 concurreren radio en televisie nog een keer. Dan is er om 20.55 uur een documentaire over "10 jaar Festival Oude Muziek', om 21.24 uur gevolgd door de al eens eerder vertoonde uitvoering van het Pianoconcert nr.1 van Beethoven door pianist Melvyn Tan.

Door al die keuzes gaan de thuisblijvers steeds meer lijken op de 60.000 festivalbezoekers in Utrecht, die moeizaam hun weg zoeken tussen de 158 concerten, waarin 1001 musici in twee weken muziek zullen spelen van meer dan 250 componisten uit 10 eeuwen.