Vakbonden: protestacties Prinsjesdag

DEN HAAG, 30 AUG. Diverse vakbonden hebben opgeroepen tot werkonderbrekingen op Prinsjesdag als protest tegen de kabinetsbesluiten over WAO en Ziektewet.

Zo willen de vier onderwijsbonden ABOP, PCO, KOV en NGL, die gezamenlijk ongeveer 120.000 leerkrachten vertegenwoordigen, dat hun leden op dinsdag 17 september een uur het werk neerleggen. Alle leerlingen zouden tussen 13.00 uur en 14.00 uur de gelegenheid moeten krijgen op de televisie naar de Troonrede te kijken.

De vervoersbond FNV besloot gisteren zijn leden bij de spoorwegen op te roepen tijdens de Troonrede het werk te onderbreken. De bond wil dat het treinverkeer om kwart voor één, een kwartier voor het begin van de Troonrede, volledig stil komt te liggen. Als de Koningin is uitgesproken gaan de treinen weer rijden. De vervoersbond CNV besluit later over eventuele deelname aan de werkonderbreking.

Verder zijn er bij de FNV plannen op 26 september tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer de ochtendspits te verlammen.

De onderwijsbonden hebben ook het overleg met staatssecretaris Wallage opgeschort over de bekostiging van vervanging van afwezige leerkrachten. Volgens de bonden wil Wallage, in tegenstelling tot eerdere afspraken, dit fonds gebruiken om het hoge ziekteverzuim in het onderwijs terug te dringen. Volgens een woordvoerder van het ministerie was dit echter met de bonden afgesproken.