President Togo verliest deel van zijn bevoegdheden

NAIROBI, 30 AUG. De president van Togo, Gnassingbe Eyadema, heeft gisteren ingestemd met de invoering van hervormingen die moeten leiden tot een democratie in deze Westafrikaanse staat.

Dat heeft de Franse radio gisteren gemeld. De hervormingen, die door een nationale conferentie zijn opgesteld, betekenen dat de president een groot deel van zijn macht verliest. Generaal Eyadema greep 24 jaar geleden de macht in Togo. Op de slotzitting van de conferentie gaf de president gisteren zijn steun aan interim-premier Kokou Koffigoh. De 43-jarige advocaat Koffigoh werd op de nationale conferentie uit 1.000 afgevaardigden tot premier gekozen. Hij moet het land regeren tot over negen maanden vrije verkiezingen worden gehouden. De nieuwe premier is niet alleen de leider van een nog te benoemen kabinet, maar ook vertegenwoordigt Koffigoh Togo in het buitenland en is hij opperbevelhebber van de strijdkrachten. Deze bevoegheden bezat voorheen de president. (ANP)