Poolse premier dient ontslag van regering in

WARSCHAU, 30 AUG. Premier Jan Krzysztof Bielecki van Polen heeft vandaag het ontslag van zijn regering ingediend; hij wil zelfs niet aanblijven tot de verkiezingen van oktober. Het onverwachte besluit van Bielecki kwam vanochtend tijdens een debat over de begroting. Het parlement, dat geschokt reageerde, kan het ontslag van de hand wijzen.

Bielecki maakte het aftreden bekend kort voordat de socialisten - de ex-communisten die nog altijd een meerderheid hebben - in het parlement een motie in stemming wilden brengen waarin het heengaan van de regering werd geëist naar aanleiding van de begrotingsvoorstellen. Bielecki wilde de overheidsuitgaven dit jaar aanzienlijk beperken met het oog op de ernstige recessie, die heeft geleid tot tegenvallende overheidsinkomsten. De voorstellen van de premier leidden tot een storm van kritiek in de Sejm, de Tweede Kamer van het Poolse parlement.

Bielecki zei vanochtend over de motie van wantrouwen van de socialisten dat de regering weigert aan te blijven tot de volgende verkiezingen, zoals werd geëist in de motie. “Ik ben niet van plan het onderwerp te worden van een surrealistisch spelletje en maandenlang voor stroman te spelen. Dat zou de staat in de richting van chaos en anarchie leiden. Daarom bied ik het ontslag aan van de ministerraad die ik de eer heb gehad te leiden,” zei de premier.

Bielecki, een zakenman uit Gdansk, werd op 12 januari premier van Polen, als opvolger van de eind vorig jaar afgetreden Tadeusz Mazowiecki. Hij zou eigenlijk aanblijven tot de Polen in mei hun eerste werkelijk vrije parlementsverkiezingen zouden houden; deze verkiezingen zijn echter uitgesteld tot eind oktober. De premier zei vanochtend in de Sejm dat het uitstel van de verkiezingen “een ernstige politieke fout” was. “Polen bevindt zich midden in een ernstige crisis. De bijstelling van de begroting is geen politiek spel, maar wordt door de werkelijkheid vereist.” (Reuter)