Politie arresteert zwaarbewapende duo

AMSTERDAM, 30 AUG. De gemeentepolitie van Alkmaar heeft gisteravond twee zwaarbewapende mannen aangehouden, die in het bezit waren van verscheidene automatische vuurwapens en handgranaten. De arrestatie volgde op een tip van een burger, die een automatisch geweer in een auto had zien liggen. Wat de mannen met hun arsenaal van plan waren, wil de politie nog niet zeggen. Het onderzoek is nog niet afgesloten.

Een voorbijganger zag omstreeks vier uur gistermiddag een automatisch wapen liggen op de achterbank van een rijdende auto en lichtte de politie in. Zij zocht de wagen aanvankelijk tevergeefs. Rond half zes werd de auto gesignaleerd op het parkeerterrein van motel Alkmaar. Van buitenaf was te zien dat er zware wapens in lagen. Drie kwartier later arresteerde de politie twee mannen die wilden instappen.

Bij de aanhouding droegen de agenten kogelvrije vesten, omdat de politie rekening hield met een schietpartij. Een aantal bewoners van het tegenover het motel gelegen bejaardentehuis werd geëvacueerd en tijdelijk ondergebracht in de recreatieruimte. Het motel werd volledig ontruimd. Op dat moment verbleven er volgens een receptioniste ongeveer honderd gasten en twintig personeelsleden.

Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst openden de auto en troffen daarin verscheidene vuurwapens aan, onder meer een Uzi pistoolmitrailleur, en twee scherpe handgranaten. Bij fouillering van de mannen bleek dat ze allebei een vuurwapen droegen. Zowel de pistolen als de automatische wapens waren met scherpe munitie geladen en geschikt voor onmiddellijk gebruik, aldus een woordvoerder van de politie.

De auto, die gehuurd bleek, is in overleg met de Alkmaarse officier van justitie in beslag genomen. Het onderzoek aan de auto is nog niet voltooid. Gisteravond is in verband met deze zaak huiszoeking verricht in een woning te Vinkeveen, waar de 31-jarige huurder van de auto woont, en in een woning te Landsmeer, verblijfplaats van de andere man. Deze, eveneens 31 jaar oud, gaf als woonplaats Tanger (Marokko) op.