Ook Haarhuis ronde verder

Voor de eerste keer in de historie van de US Open zijn er twee Nederlanders doorgedrongen tot de derde ronde. Na Jan Siemerink slaagde Paul Haarhuis er eveneens in de derde ronde te bereiken, ofwel de laatste 32. Haarhuis versloeg in de moordende hitte Andrej Tsjesnokov in vier sets (6-1, 4-6, 6-2, 7-6 (7-2).

De partij duurde 2 uur en 50 minuten en telde dertien service-doorbraken. Haarhuis sloeg tien aces en drie dubbele fouten, de Moskoviet drie om drie. Na de opzienbarende verrichtingen van Krajicek en Siemerink op de showcourts van Flushing Meadow leverde Haarhuis zijn overwinning in betrekkelijke anonimiteit af. Hij was op baan 18 ingedeeld, in een afgelegen uithoek van het 23 hectare grote terrein in het stadsdeel Queens. Toch trok Haarhuis veel publiek. Het gonsde door de rijen toeschouwers, dat hij de man was die twee jaar geleden op het centre court John McEnroe in de tweede ronde neersabelde.

In de derde ronde staat Haarhuis tegenover Boris Becker, de nummer een van de wereld. “Gewoon lekker spelen”, keek hij vooruit. “Ik heb niks te verliezen. De laatste keer verloor ik dik trouwens.” Becker schaarde zich bij de laatste 32 door een zege op een andere Sovjet-tennisser, Volkov. Alleen in de tweede set haperde de Duitser even. Becker klaarde het karwei in drie sets: 6-0, 7-6, 6-1.