Nieuw schandaal op beurs Milaan treft effectenhandel

MILAAN, 30 AUG. De beurs van Milaan is opgeschrikt door een nieuw schandaal. Afrekening van de handelstransacties over augustus is voor onbepaalde tijd uitgesteld wegens een vermeende zwendel met effecten ter waarde van negentig miljard lire (bijna 140 miljoen gulden).

De aandelen waren gedeponeerd bij de Zwitserse Banque Dumenil Leble, eigendom van de Italiaanse financier Carlo de Benedetti, en dienden als onderpand voor de betaling van twee effectenhandelaren. De aandelen blijken nu spoorloos te zijn, de effectenmakelaars zijn verwikkeld in een faillissementsprocedure.

De in Milaan gebruikelijke afrekening van beurstransacties op de laatste dag van de maand is opgeschort omdat de betrokken effectenhandelaren niet in staat bleken door hun verkochte aandelen ten bedrage van ruim 100 miljoen gulden te leveren. Het uitstel is afgeroepen door de Consob, de commissie die toezicht houdt op het effectenverkeer.

Dumenil Leble zegt dat het de aandelen niet meer in bewaring heeft. Volgens de bank heeft Dominion Trust, een Turijns bedrijf in financiële dienstverlening, heimelijk de aandelen naar een andere bank heeft laten overbrengen. De Benedetti beschuldigt Dominion Trust van frauduleus handelen. De Zwitserse autoriteiten onderzoeken die beschuldiging. Zowel Dominion Trust als de twee failliet verklaarde makelaars ontkennen te hebben gefraudeerd.

Effectenhandelaren in Milaan wezen er gisteren op dat het jongste aandelenschandaal verder afbreuk doet aan het imago van de beurs. De beurs van Milaan heeft al eerder te kampen gehad met schandalen. (AP)