Moldavië: opposant uit Kiev ontvoerd

CHISINAU, 30 AUG. Igor Smirnov, de leider van de Russische en Oekraïense minderheid in Moldavië, is gisteren in Kiev ontvoerd door Moldavische commando's. Smirnov is de leider van het verzet tegen de eerder deze week uitgeroepen Moldavische onafhankelijkheid.

De arrestatie van Smirnov werd gisteren op radio-Chisinau bekendgemaakt door de minister van binnenlandse zaken van Moldavië, generaal Ion Costas. Hij zei dat “diverse ploegen van de Moldavische politie” Smirnov tijdens “een commando-actie” in de Oekraïense hoofdstad hadden opgepakt. De politie-actie was volgens Costas eerder deze week ter sprake gebracht in een gesprek met de Oekraïense minister van binnenlandse zaken. De vraag of dat betekent dat de regering in Kiev heeft ingestemd met de Moldavische actie werd door Costas niet beantwoord. In Kiev is niet op het nieuws van de ontvoering gereageerd. Er is ook niet getracht de ontvoering te verhinderen. Smirnov was bij zijn aanhouding in gezelschap van een hoge functionaris van de Oekraïense communistische partij, die tijdens de commando-actie de politie van Kiev waarschuwde. Die kwam echter niet in actie.

Igor Smirnov is president van de zogenoemde Dnjestr-republiek, die de Russische en Oekraïense minderheid heeft uitgeroepen in en rondom de stad Tiraspol. Die republiek, gesticht nadat vorig jaar Moldavië zich soeverein verklaarde en bewoond door rond 700.000 mensen, wil zich van Moldavië afscheiden. Ook de Gagaoezische minderheid in Moldavië, eveneens gekant tegen de Moldavische onafhankelijkheid, heeft een eigen republiek uitgeroepen.

Volgens minister Costas was Smirnov in Kiev om er te praten over de aansluiting van zijn republiek bij de Oekraïne. Hij wordt nu beschuldigd van “het oproepen tot confrontatie tussen etnische groepen”, waarvoor hij vijftien jaar gevangenisstraf zou kunnen krijgen. Volgens Costas heeft Smirnov vorige week de staatsgreep tegen president Gorbatsjov toegejuicht in een telegram aan coupleider Janajev.

De vice-president van de Dnjestr-republiek, Andrej Manojlov, heeft in Tiraspol de arrestatie van Smirnov bevestigd en gezegd dat de inwoners van zijn separatistische republiek “niet zullen aarzelen om tot de laatste ademtocht te vechten om onze onafhankelijkheid te verdedigen”. (Reuter, AFP)