Mandela pleit voor rechtse extremisten

JOHANNESBURG, 30 AUG. Nelson Mandela, voorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC), heeft het gisteren opgenomen voor drie extreem-rechtse activisten, voor mensen die het ANC als hun belangrijkste vijand zien. Mandela heeft de Zuidafrikaanse regering gisteren opgeroepen de drie, leden van de Orde Boerevolk, onmiddellijk vrij te laten. De drie zijn tijdens hun voorarrest in hongerstaking gegaan en dreigen binnenkort te overlijden.

De Zuidafrikaanse regering had woensdagavond het verzoek afgewezen de drie als politieke gevangenen te erkennen en op vrije voeten te stellen. De drie liggen op het ogenblik onder politiebewaking in een ziekenhuis in Pretoria. Ze moeten straks voorkomen op verdenking van moord en poging tot moord.

De twee Zuidafrikanen Lood van Schalkwyk en Adrian Maritz alsmede de Brit Henry Martin worden er van verdacht vorig jaar een bomaanslag te hebben gepleegd op een bushalte, waarbij 13 zwarten verwondingen opliepen. Ook worden ze verdacht van de moord op een blanke computertechnicus. Martin zou volgens eigen zeggen zijn hongerstaking 53 dagen geleden zijn begonnen, Martiz 45 en Van Schalkwyk 38 dagen geleden.

Mandela zei gisteren dat de drie “op menselijke gronden” onmiddellijk in vrijheid moeten worden gesteld. De advocaat van de drie, Wim Cornelius, zei een ontmoeting te willen regelen tussen de hongerstakers en vertegenwoordigers van het ANC. Volgens de advocaat is het niet vreemd dat de extremisten met het ANC willen praten omdat beide partijen hetzelfde doel hebben: hun activisten uit de gevangenis vrijkrijgen.

Het ANC verklaarde eerder deze week dat nog steeds honderden ANC'ers door de Zuidafrikaanse regering gevangen worden gehouden. President De Klerk en het ANC bereikten vorig jaar een akkoord over amnestie voor alle politieke gevangenen. Het ANC beticht de regering er nu evenwel van dat ze het akkoord niet nakomt. Sinds De Klerk en Mandela vorig jaar hun besprekingen begonnen over een vreedzame beeindiging van apratheid, zouden er ten minste 1.100 politieke gevangenen zijn vrijgelaten, merendeels aanhangers van het ANC. (AP, Reuter)