KBB onderuit op Beursplein, Hunter Douglas opvallend

ROTTERDAM, 30 AUG. Op een sukkeldrafje besloot de Amsterdamse effectenbeurs vandaag een lusteloze week. Op een onveranderd stille markt ging KBB, na teleurstellende cijfers, onderuit. Hunter Douglas boekte bij lage omzetten mooie winst.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,1 punt hoger sloot op 91,4 punten, noteerde om 13.00 uur 0,1 punt lager. De iets hogere dollar veroorzaakte een paar dubbeltjes koerswinst bij de internationals. De omzetten bleven echter zeer beperkt.

Koninklijke Olie, dat gisteren drie dubbeltjes lager sloot op 157,50 gulden, won twee kwartjes. Unilever, gisteren onveranderd gesloten op 158,20 gulden, werd door de hogere dollar op drie dubbeltjes winst getracteerd. Hoogovens lag iets onder druk en zag de koers, die gisteren een dubbeltje hoger sloot op 59,80 gulden, verloor 1,20 gulden. Philips mocht zich even na opening weer verheugen in buitenlandse interesse. De slotkoers van gisteren op 35,40 gulden kreeg er drie dubbeltjes bij. KLM noteerde onveranderd op 30,50 gulden.

De Rotterdamse raambekleder Hunter Douglas sprong als enige uit de ban. Aanhoudende vraag stuwde de koers in de eerste uren na opening bijna twee gulden omhoog. Omstreeks het middaguur was de winst 1,10 gulden op 77,50 gulden.

De uitgevers die gisteren het Beursplein domineerden, bleven vandaag sterk liggen. VNU boekte de meest opmerkelijke winst. De Haarlemse uitgever, die gisteren een 35 procent lagere netto winst over het eerste halfjaar presenteerde, liep vandaag bijn twee gulden op. VNU hield gisteren een presentatie voor analisten. De positieve reacties naar aanleiding van die presentatie waren volgens handelaren de voornaamste oorzaak voor de koerswinst vandaag. Omstreeks het middaguur noteerde VNU 1,90 gulden hoger op 74,70 gulden.

Elsevier, gisteren sterk gesloten op 86,50 gulden na de bekendmaking van de tien procent winststijging over het eerste halfjaar, zakte vanmorgen wat weg door winstnemingen. Aan het begin van de middag noteerde de uitgever acht dubbeltjes lager. De koers van Wolters Kluwer, bezig aan een goede week na de presentatie van fraaie halfjaarcijfers, bleef vanmorgen onveranderd. De Telegraaf (slot gisteren: 85,20 gulden) moest vanmorgen zeven dubbeltjes terug. Wegener Tijl maakte vandaag een hogere netto winst over de eerste zes maanden van dit jaar bekend. De netto winst komt uit op 14,9 miljoen gulden tegenover 13,7 miljoen gulden in de vergelijkbare periode vorig jaar. Gisteren werd Wegener al meegezogen in de uitgevers-euforie en boekte het twee kwartjes winst op 262 gulden. Vandaag kwamen er nog eens twee kwartjes bij.

De grootste koersval was vandaag te zien bij Koninklijke Bijenkorf Beheer. Gisteren presenteerde nabeurs de Nederlandse groep van warenhuizen en kledingzaken teleurstellende halfjaarcijfers. Vandaag ging er liefst 6,50 gulden van de koers af. KBB noteerde omstreeks het middaguur 74 gulden.

Volgens handelaren is het sterke verlies van KBB vooral te wijten aan de slechte gang van zaken bij de Hema, een van de vijf divisies van het concern. Daarnaast zouden de slechte kledingverkloop in de Bijenkorf en verliezen bij de vorig jaar overgenomen speelgoedwinkel Fao Schwarz in New York hebben bijgedragen tot de grote daling van de netto winst. In de eerste zes maanden van dit jaar boekte KBB een netto winst van 9,7 miljoen gulden. In het eerste halfjaar van 1990 lag de netto winst nog op 22,1 miljoen gulden. Handelaren wezen er echter wel op dat de omzetten in KBB vandaag erg mager bleven.

Voor het overige beperkten de bewegingen op de beurs zich tot dubbeltjeswerk. In de financiële sector deed Aegon het goed. De verzekeraar, die gisteren sloot op 118,40 gulden, ging vandaag 2,20 gulden ex-dividend maar tikte daarna alweer zeven dubbeltjes aan op 116,90 gulden.

NEW YORK Winstnemingen na het recordslot van woensdag zorgden gisteren voor lagere aandelenkoersen op Wall Street. Een rally op de obligatiemarkt en hoop op een verder rentedaling trokken de koersen bij opening nog even omhoog, maar bij lage omzetten daalde het Dow Jones industrieel gemiddelde vervolgens naar een zes punten lager slot op 3.050 punten.

LONDEN In Londen slipten de aandelenkoersen wat weg. Met het zicht op een lang weekeinde op Wall Street bleven de omzetten zeer beperkt. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 14 punten hoger sloot op 2.637,8 punten, noteerde omstreeks het middaguur 3,2 punten lager.

FRANKFURT De aandelenkoersen in Frankfurt openden vanmorgen verdeeld. Handelaren typeerden de beurs als een "weekend-beurs' waarop iedereen posities innam voor het weekeinde. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 8 punten hoger sloot op 1.655,5 punten, noteerde omstreeks het middaguur 6,69 punten lager.

TOKIO De hoop op een renteverlaging zorgde voor een hoger slot van de aandelenkoersen in Tokio. Maar met het weekeinde voor de deur en het vooruitzicht van een vrije maandag op de beurs in New York, bleven beleggers uiteindelijk toch wat terughoudend. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 334 punten hoger op 22.336 punten.