Herstel van economie VS blijft wankel

WASHINGTON, 30 AUG. Het herstel van de Amerikaanse economie blijft wankel. Het gemiddeld inkomen van de Amerikaan is in juli voor het eerst sinds een half jaar weer gedaald, met 0,1 procent. De verkoop van nieuwe huizen daalde vorige maand met 8,5 procent, aldus overheidsrapportages.

Tegenover deze magere cijfers staat echter een groei van de consumptieve bestedingen met 0,4 procent. Dit cijfer, dat twee derde van het bruto nationaal produkt van de Verenigde Staten omvat, geldt als een veel belangrijker graadmeter voor de ontwikkeling van de economie.

De vraag of de VS daadwerkelijk uit het economisch dal komen waarin ze na acht jaar van groei terechtkwamen, wordt door de meeste analisten en de overheid positief beantwoord. Maar het tempo van het herstel wordt nogal traag gevonden. “Het is net fietsen”, aldus een effectenhandelaar. “Als je niet genoeg snelheid hebt, val je om.” (AP)