Halfjaarwinst KBB daalt 66 pct

ROTTERDAM, 30 AUG. De netto winst van Koninklijke Bijenkorf Beheer KBB (detailhandel) is in de eerste zes maanden van het boekjaar 1991-92 (februari tot en met juli) met 66 procent gedaald van 28,9 miljoen gulden tot 9,7 miljoen gulden. Ook het bedrijfsresultaat ging met 6,5 miljoen gulden omlaag naar 83,6 miljoen gulden. De omzet groeide met 20,3 procent tot 2,45 miljard gulden. Van die stijging werd 5,4 procent met autonome groei bereikt.

De koers van de aandelen KBB kelderde na de bekenmaking van de halfjaarcijfers met bijna 10 procent naar 73,80 gulden omstreeks het middaguur.

KBB schrijft de winstval toe aan “bijzondere factoren”. De activiteiten van KBB kennen een duidelijk seizoenspatroon, waarbij de gang van zaken in het tweede halfjaar doorslaggevend is voor het jaarresultaat. De acquisities in het tweede halfjaar 1990 hebben dit patroon volgens de onderneming versterkt. Vooral de consolidatie van de speelgoedspeciaalzaken Fao Schwarz in de Verenigde Staten drukten de winst. Fao Schwarz lijdt traditiegetrouw steeds verlies in het eerste halfjaar, aldus KBB. Verder werd de winstdaling veroorzaakt door kosten die samenhangen met het aanpassingsprogramma bij de Hema alsmede door de matige kledingmarkt in de eerste helft van het jaar.

KBB is uiterst voorzichtig met het uitspreken van een verwachting voor de tweede helft van het jaar. Vooralsnog gaat de raad van bestuur voor geheel 1991 uit van een licht lager resultaat dan vorig jaar. Toen verdiende KBB 101 miljoen gulden, inclusief een bijzondere bate van 19 miljoen gulden.