Foto: De bewoners van het plaatsje Almen in de ...

Foto: De bewoners van het plaatsje Almen in de Achterhoek begonnen halverwegede jaren dertig hun eigen zwembad in het riviertje de Berkel, dat vanuit Duitsland naar de IJssel stroomt.

De plaatselijke onderwijzer was de eerste exploitant van het riviertje, toen hij in 1935 zijn schoolkinderen meenam omdat hij zwemmen een nuttige bezigheid vond. In 1968 werd het rivierbad gesloten, omdat zwemmen door vervuiling niet meer verantwoord werd geacht. De duizend inwoners brachten destijds - naar goed Almens gebruik - 89.000 gulden bijeen om een echt bad te graven. Het werd in 1975 eigendom van de gemeente Gorssel. Inmiddels is De Berkel uitgegroeid tot een bloeiend recreatiecentrum waar jaarlijks 85.000 bezoekers uit onder meer Zutphen en de groeigemeente Warnsveld komen. Het riviertje wordt nog gebruikt voor kanovaren, waterfietsen, vissen en andere watersporten. (Foto Daria Scagliola)

DE ZWEMINRICHTING