Excuus van Sumitomo Bank

TOKIO, 30 AUG. De president van de Japanse Sumitomo Bank, Sotoo Tatsumi, heeft zijn excuses aangeboden voor het al te soepele kredietbeleid van zijn bank.

Hij deed dat vandaag tegenover de onderzoekscommissie van het Japanse parlement die de financiële schandalen van de laatste tijd onder de loep neemt.

Sumitomo Bank is door ruimhartig leningen te verstrekken betrokken geweest bij dubieuze aankopen van kunst en onroerend goed door het handelsconcern Itoman. De bank heeft verder zaken gedaan met Susumu Ishii, ex-leider van een misdaadsyndicaat. Ook heeft de bank bijgedragen aan zakentransacties van speculant Mitsuhiro Kotani, die nu wordt vastgehouden op verdenking van afpersing en manipulatie van aandelenkoersen.

De parlementaire onderzoekscommissie kreeg gisteren ook al verontschuldigingen te horen. Die waren afkomstig van de ex-bestuursvoorzitters van de effectenhuizen Nomura en Nikko. Beide ondernemingen gaven toe banden te hebben gehad met de onderwereld en zaken te hebben gedaan met Ishii. (Reuter)