El Escorial

Spanje zou in het Mini Europa er nog goed af komen met het Escorial. Het kloosterpaleis van Filips II komt er in het CS van 16 augustus jl. minder goed van af, omdat zowel de tekst als het fotobijschrift het in Madrid situeren. De argeloze toerist zou bedrogen uitkomen, want voor een bezoek aan dit imposante bouwwerk dient men zich te vervoegen in het plaatsje San Lorenzo del Escorial, zo'n vijftig kilometer ten noordwesten van de Spaanse hoofdstad.

De toeschrijving van het ontwerp aan Juan Bautista de Toledo verdient enige aanvulling. Reeds vier jaar na het begin van de bouw overleed deze bouwmeester in 1567, waarna zijn assistent Juan de Herrera de leiding op zich nam. De grote lijnen waren al uitgezet, conform de wens van bouwheer Filips II een rooster als grondvorm te kiezen. De heilige Laurens, op wiens naamdag 10 augustus in 1537 tot genoegen van de Spaanse koning het Franse St. Quentin was ingenomen, had op een rooster de marteldood gevonden. Tot de oplevering in 1584 leidde Juan de Herrera de bouw. Vandaar dat het Escorial doorgaans aan beide bouwmeesters wordt toegeschreven.