Dubbel werk uitvinder duur

LONDEN, 30 AUG. Het bedrijfsleven in Europa verspeelt jaarlijks twintig miljard pond sterling (65 miljard gulden) aan het uitvinden van zaken die al lang bestaan.

Dit heeft Ted Blake, woordvoerder van het Britse octrooibureau, verklaard op een symposium over geestelijk eigendom (auteursrechten, octrooien en dergelijke). Volgens Blake kan een aanzienlijke kostenbesparing worden bereikt als de publicaties over octrooien goed worden gelezen. “Wie ze niet in de gaten houdt, laat zeker viervijfde van de beschikbare informatie liggen”, aldus Blake.

Hitachi is een goed voorbeeld van hoe het wel moet. Dit Japanse concern heeft 150 mensen in dienst die dagelijks de literatuur over octrooien doorlezen. Veel mensen laten zich afschrikken door de omvang van de beschikbare gegevens; de informatie over octrooien beslaat wereldwijd 32 miljoen pagina's. Met een computer is die informatie niettemin goed toegankelijk, aldus Blake. Het aantal pagina's met patenten neemt jaarlijks met een miljoen toe. (ANP)