DRIPDRUPPELENDE BROODJES

In een vorige aflevering (24.8.) vertelde ik over tulum, kruimelige Turkse schapekaas die verkrijgbaar is bij Turkse slagerijen. Turken eten het 's morgens graag op brood, zo werd mij verteld. Geen slecht idee, voor wie de verrukkelijk indringende smaak van schapekaas vroeg op de dag kan velen. Wat later op de dag is het gemakkelijker genieten van tulum: op geroosterd brood met olie en gehakte tomaat. Een landelijk voorgerecht, dat evenwel 's middags, buiten in de zon, ook lekker is als lunch.

Voor 2 personen: 1 afgeplatte bruine broodbol (Turkse of Marokkaanse winkels) olijfolie 1-4 ui 1 kleine vleestomaat 4 eetlepels tulum versgemalen zwarte peper

In feite kan deze "snack' met elke broodsoort worden gemaakt, mits het brood dik gesneden is en enkele dagen oud. De bruine broodbol is lekker, maar ook leuk omdat je er mooie punten van kunt snijden. Snijd dus 2 forse punten uit de bol en snijd de punten als een kadetje open. Halveer de opengesneden punten zodat 4 driehoeken brood worden verkregen. Sprenkel wat olijfolie over het brood en laat dit even intrekken. Pel de ui en snijd de benodigde hoeveelheid in middelfijne stukjes. Snijd de vleestomaat eveneens in middelfijne stukjes. Meng ui en tomaat in een kommetje en sprenkel er een weinig olijfolie over. Verhit een gietijzeren vleesgrill (contactgrill wordt dat ook wel genoemd) op hoog vuur en rooster de broodpunten daarop aan weerszijden lichtkrokant en geurig; druk de stukken tijdens het grillen regelmatig op de grill zodat het brood hier en daar schroeit (dat komt de smaak ten goede). Verdeel het tomaatmengsel over de gegrillde driehoeken brood. Strooi de tulumkruimels over de broodjes, maal er royaal zwarte peper over en besprenkel de broodjes met een beetje olijfolie. Wel meteen uit het handje eten, deze krokante warme broodjes met frispittig beleg en "dripdruppelend' van de olijfolie. Zo'n bruine broodbol blijft enkele dagen goed (na 4 of 5 dagen gaat hij ouderwets schimmelen, hetgeen pleit voor zijn "zuivere' samenstelling). Een broodje shoarma kun je er ook goed mee maken. Daarover een volgende keer.