Compromisloze hardrock slaat steeds meer aan

NIJMEGEN, 30 AUG. Zondag is het weer feest voor de liefhebbers van hardrock- en heavy metal-muziek. Dan treden in het uitverkochte Goffert-stadion The Black Crowes, Metallica, Queensryche en AC-DC op.

De wereld van de heavy metal en hardrock is een reservaat. Een groot reservaat, dat wel, en ook druk bezocht door een speciaal publiek dat voor het grootste gedeelte mannelijk is, lang haar heeft en gehuld gaat in spijkerbroeken en zwarte t-shirts met angstaanjagende opschriften. Maar buiten de vaste schare bezoekers is niemand geïnteresseerd in het reservaat. Dat deert de hardrockers niet echt: hun wereld is groot genoeg.

De laatste jaren gaat het hek van het reservaat steeds vaker open en slagen hardrockers erin ook in de gewone wereld te overleven. Eerst ging het om brave, keurig aangepaste exemplaren als Bon Jovi en Europe die de overige reservaatbewoners liever zagen gaan dan komen. Maar later hadden ook gevaarlijke, compromisloze hardrockers buiten het reservaat succes: Guns N' Roses heeft al verschillende grote hits gehad en begin dit jaar wist Iron Maiden in één keer de top van Engelse hitparade te halem met Bring Your Daughter To The Slaughter.

Omgekeerd zijn de hardrockers de laatste jaren niet ongevoelig gebleken voor invloeden van buitenaf. Groepen als Living Colour en Dan Reed Network verbinden de blanke hardrock met zwarte funk, de speedmetalgroep Anthrax werkt nu samen met de radicale hiphopgroep Public Enemy en rapper Ice T. heeft zijn eigen speedmetalband opgericht.

Ook het hardrockfestival dat zondag zal worden gehouden is niet alleen interessant voor metal-fanaten. Natuurlijk kan men van de al sinds 1974 bestaande groep AC-CD niets anders verwachten dan een ouderwets, degelijk hardrockconcert en wordt het bij de symfonische bombast van Queensryche even doorbijten. Maar de twee andere groepen, Metallica en The Black Crowes, zullen zeker compensatie bieden voor de verveling bij Queensryche.

Vanaf de oprichting in 1982 heeft Metallica zich ontwikkeld van een speedmetalgroep tot een van de veelzijdigste vertegenwoordigers van de heavy metal. Op hun nieuwe cd, eenvoudigweg Metallica getiteld, worden vette, onheilspellende nummers afgewisseld met energieke speedmetal en langzame, slepende nummers. De ballade Nothing Else Matters is zelfs voorzien van een strijkersarrangement.

Metallica is een goed voorbeeld van een heavy metalgroep die zonder compromissen te sluiten ook buiten het reservaat succes heeft. De cd Metallica staat op nummer 6 van de zogenaamde Moordlijst in het popblad Oor, die is gebaseerd op de voorkeuren van ernstige critici, en de single Enter Sandman kwam deze week de top veertig binnen op nummer 25.

The Black Crowes bevinden zich op de grens van hardrock en gewone rock. Het gaat hier om een schaamteloos reactionaire groep, waarvan de debuut-cd Shake Your Money Maker klinkt als de muziek van The Free en The Faces van omstreeks 1972. Dat geeft natuurlijk niets, zolang de muziek goed is en dat is met The Black Crowes zeker het geval. Zanger Chris Robinson heeft trouwens een goede verklaring voor het historische geluid van de groep. Het is geen kwestie van imitatie, zegt hij, maar van dezelfde bronnen: de bluesmuzikanten Robert Johnson en Fred McDowell.

In de Amerikaanse pers worden The Black Crowes al de nieuwe Rolling Stones genoemd. Dat is al van heel veel groepen gezegd en The Black Crowes moeten het nog bewijzen, maar hun eerste cd heeft ze in ieder geval wel een droomdebuut bezorgd. De voor 5.000 dollar opgenomen cd staat nu al ruim een jaar in de Billboard Top Hundred.

The Black Crowes hebben de ondankbare taak om zondag het hardrockfestival in het Goffert-stadion te openen. Gelukkig is de groep later ook nog te zien in de meer besloten zalen van Paradiso en Noorderligt. Het zal, denk ik, de laatste keer zijn dat men The Black Crowes in dergelijke kleine zalen kan zien optreden.

The Black Crowes, Metallica, Queensryche en AC-CD treden zondag 1 september op in het Goffert-stadion in Nijmegen. Aanvang 15.00 uur. Het festival is uitverkocht. The Black Crowes zijn verder nog te zien op 3 september in Paradiso, Amsterdam en op 4 september in Noorderligt, Tilburg.