Colombia en Mexico steken miljarden in produktie olie

BOGOTA-MEXICO STAD, 30 AUG. Colombia en Mexico investeren de komende jaren miljarden dollars in uitbreiding van hun olieproduktie en raffinagecapaciteit. Petroleos Mexicanos, de Mexicaanse staatsmaatschappij, maakte gisteren bekend dit jaar nog 665 miljoen dollar uit te zullen geven voor exploratie van nieuwe olievelden en geologische studies.

De president-directeur van Colombia's staatsolie-onderneming Ecopetrol, Andres Restrepo, maakte gisteren een plan bekend om in vijf jaar 2,9 miljard dollar te investeren in de oliesector, de petro-chemie en de distributie van aardgas. Ecopetrol wil in die periode 800.000 woningen aansluiten op het aardgasnet, zei Restrepo tijdens de viering van het 40-jarig bestaan van zijn bedrijf.

De Colombiaanse president Cesar Gaviria, eveneens daarbij aanwezig, zei dat de regering niet zal toegeven aan de acties van linkse guerillastrijders die al vijf jaar de olie-industrie terroriseren. De verzetsgroep ELN probeert de regering daarmee te dwingen tot nationalisatie van de bedrijfstak en het weren van buitenlandse oliemaatschappijen.

Bomaanslagen van het ELN op de grootste oliepijpleiding van het land hebben Colombia sinds 1986 al 700 miljoen dollar gekost, aldus Gaviria. Volgens Ecopetrol hebben de acties er toe geleid dat een olieplas van 680.000 vaten (159 liter per stuk) in rivieren, meren en regenwouden is gestroomd.

Gaviria is fel tegen nationalisatie van de olie-industrie. Buitenlandse investeringen zijn volgens hem voorwaarde voor exploratie van meer bronnen. Ecopetrol heeft een meerderheidsaandeel in de contracten met buitenlandse oliemaatschappijen, waaronder Shell, Occidental, Texas Petroleum, Chevron, BP en Elf Aquitaine.

Met een dagproduktie van 450.000 vaten olie per dag, waarvan bijna de helft wordt geëxporteerd, is Colombia een van de kleinere leveranciers. Mexico produceerde vorig jaar gemiddeld 2,5 miljoen vaten per dag, waarvan ruim de helft wordt geëxporteerd naar vooral de Verenigde Staten.

Petroleos Mexicanos wil de produktie drastisch uitbreiden en een achterstand in investeringen, die was ontstaan door de lage olieprijs in de tweede helft van de jaren '80, inhalen. De maatschappij heeft daarvoor geld gereserveerd uit de extra opbrengsten van olieverkopen tijdens de Golfcrisis. Mexico beschikt volgens het staatsbedrijf over reserves van 65,5 miljard vaten olie en zou daarmee de vijfde plaats op de wereldranglijst innemen. Hoewel de Mexicaanse grondwet directe investeringen en contracten van buitenlandse maatschappijen met Petroleos Maxicanos verbiedt, hebben andere maatschappijen wel concessies van de regering gekregen voor de exploratie van nieuwe olievelden. (AP-UPI)