Amnesty wil actie tegen politie Belfast

LONDEN, 30 AUG. Amnesty International heeft voor het eerst een zogenaamde “dringende oproep” gedaan inzake het lot van een 17-jarige jongen uit het Noordierse Belfast. De organisatie voor de mensenrechten gelooft dat Damien Austin onder de omstreden Wet ter voorkoming van terrorisme vier dagen door de politie in Noord-Ierland is vastgehouden en mishandeld.

Amnesty deed gisteren een dringend beroep op al haar leden in de wereld om druk uit te oefenen op de Britse regering teneinde Austins lot te verzachten. Het tijdstip van de oproep viel samen met de installatie van Austins vader als raadslid voor Sinn Fein, de politieke arm van de IRA, in de gemeenteraad van Belfast.

Amnesty oefent tot grote ergernis van de Britse regering al een aantal jaren ernstige kritiek uit op het optreden van politie en justitie in Noord-Ierland, maar de oproep tot onmiddellijke actie is een primeur. De organisatie neemt haar toevlucht tot zo'n oproep alleen als er “onmiddellijk gevaar dreigt van marteling, mishandeling, executie of medische verwaarlozing van gedetineerden”.

Het object van deze actie is een student uit de katholieke enclave in West-Belfast, die inmiddels na vier dagen detentie is vrijgelaten. De jongen werd in mei al enkele dagen door de politie ondervraagd over een raketaanval. Austin zegt dat hij deze keer is gestompt, dat hij met de dood is bedreigd en dat hij zo hard aan zijn oren is getrokken, dat de hechtingen van een vorige verwonding losraakten. Een arts heeft voor de rechtbank verklaard dat hij “ernstige mishandeling” bewezen achtte, zowel fysiek als geestelijk. De rechter vond die verklaring voldoende grond om vrijlating van Austin te gelasten.

Advocaten en mensenrechtorganisaties in Noord-Ierland zeggen dat klachten over systematische mishandeling in het politie-verhoorcentrum in Castlereagh toenemen. Onder de Wet ter voorkoming van het terrorisme kunnen verdachten voor een aantal dagen worden opgepakt en vastgehouden, zonder verdere tenlastelegging.