Advies agressie openbaar vervoer van extern bureau

DEN HAAG, 30 AUG. De opdracht aanbevelingen te formuleren om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren gaat naar een extern bureau. Hierover zijn de vervoersbonden, de NS en de ministeries van verkeer en waterstaat, justitie en binnenlandse zaken het gisteren met elkaar eens geworden in een gesprek dat werd gehouden op initiatief van de Vervoersbond CNV.

Aanleiding voor het gesprek was een steekpartij op het station van Harlingen op 8 mei, waarbij een hoofdconducteur om het leven kwam. Deze gebeurtenis leidde eerder al tot een besluit bij de NS om extra conducteurs aan te trekken.

CNV-bestuurder J. van der Kamp noemde het overleg constructief. Het ontbrak volgens de de vervoersbond tot nu toe aan een gecoördineerde aanpak van de agressie in het openbaar vervoer.

Het is de bedoeling in het volgende overleg, over drie weken, een opdracht voor het externe bureau te formuleren. Dat bureau moet voor het eind van het jaar aanbevelingen hebben gedaan. De CNV-bond hecht er vooral aan dat wordt vastgesteld wie verantwoordelijk is voor de openbare orde in het openbaar vervoer.