Vredesoverleg Cambodja stagneert

PATTAYA, 29 AUG. Het overleg in de Thaise plaats Pattaya over een vredesregeling voor Cambodja is gisteren opnieuw vastgelopen. De voorzitter van de conferentie, prins Norodom Sihanouk, die zich begin deze week bijzonder hoopvol had getoond over de voortgang van de besprekingen, gaf gisteren toe: “Ik zie nu in dat ik ongelijk had om zo optimistisch te zijn”. Hij zei dat er vermoedelijk een nieuwe bijeenkomst elders nodig zal zijn om de jongste impasse te doorbreken. Vandaag is de laatste dag van het overleg in Pattaya.

Nadat er begin deze week belangrijke vooruitgang was geboekt met een overeenkomst over een drastische troepenvermindering van de strijdende partijen met 70 procent doken er gisteren nieuwe struikelblokken op. Uitgangspunt voor de besprekingen vormt een plan van de VN voor een overgangsbewind, gevolgd door vrije verkiezingen. De partijen bleken het gisteren evenwel geheel oneens over het toekomstige kiesstelsel voor het land en over de ontwapening van de politiemacht van de regering. De Cambodjaanse premier, Hun Sen, beschuldigde vanmorgen de Rode Khmers ervan plotseling met nieuwe eisen te zijn gekomen.

Een teer punt voor de Rode Khmers is ook de formulering van een verklaring over de rechten van de mens. De regering van Hun Sen wil tot ergernis van de Rode Khmers een garantie tegen een herhaling van de genocide die er volgens Phnom Penh heeft plaatsgehad onder het bewind van de Rode Khmers in de jaren zeventig. Sihanouk maakte gisteren overigens bekend dat de leiders van de Rode Khmers - Pol Pot, Ieng Sary en Ta Mok - zich geen van allen verkiesbaar zouden stellen bij de vrije verkiezingen.

De Verenigde Staten hebben gisteren 50.000 dollar voedselhulp voor Cambodja toegezegd voor slachtoffers van overstromingen. Het is voor het eerst dat Washington weer hulp aan het door Vietnam gesteunde Cambodja schenkt sinds 1979. De hulp zal evenwel niet via de regering maar via particuliere hulporganisaties worden verleend. (Reuter, AP)