Studenten onwel tijdens ontgroening

DELFT, 29 AUG. De studentenvereniging Sanctus Virgilius zal in de toekomst hulpverleners van de ambulancedienst direct doorgang moeten verlenen. Dat is vandaag met de politie van Delft afgesproken. Dinsdagavond werden in de sociëteit van de vereniging tijdens de ontgroening ongeveer vijftien onwel geworden eerstejaars leden aangetroffen in een niet geventileerde ruimte.

Twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht. De een had een gekneusde rib, de ander glas in een knie. Anderen waren bewusteloos of hadden last van hyperventilatie.

Na een kampweekeinde moesten de nieuwe leden zich een plaats in de sociëteit veroveren. In een warme, benauwde zaal waar 800 mensen aanwezig waren moesten ze een verhoogd gedeelte zien te bereiken. Voor studenten die het ontgroeningsritueel te veel werd was een speciale ruimte ingericht, waar ze even op adem konden komen.

De politie werd gewaarschuwd door ambulancepersoneel dat in de drukte de ruimte niet kon bereiken. “Er was voor hen geen doorkomen aan”, aldus een woordvoerder van de politie.

Het bestuur van Virgilius is van mening dat de vereniging voldoende veiligheidsmaatregelen heeft genomen en dat de zaak sterk wordt overtrokken. De telefoon staat roodgloeiend: “Allemaal verontruste ouders. Dat is heel vervelend, want er is echt niets aan de hand.”