Siemerink vindt tegen Forget iets van zijn bravoure terug

NEW YORK, 29 AUG. Jan Siemerink was gisteren het gesprek van de dag op Flushing Meadows. Het 21-jarige Nederlandse talent schakelde bij de open Amerikaanse kampioenschappen in het snikhete New York heel verrassend Guy Forget uit. Siemerink had vier sets nodig voor het karwei. De Fransman Forget was als zevende geplaatst en stond met name in de VS hoog aangeschreven. Na zijn zege drie weken geleden in het toernooi in Cincinnati schreef de New York Times nog: Don't forget Forget for the US Open.

De toeschouwers keken op van de stunt. Ze hadden de net mislukte coup van Krajicek tegen Lendl (dinsdag) nog niet verwerkt of een andere rebel uit Holland klom brutaal op de barricaden in een poging Forget te onthoofden. De Fransman had in Cincinnati nog Becker en Sampras verslagen. In Ohio behaalde hij, na Sydney en Brussel, dit jaar zijn derde GP-zege, zijn zesde in zijn loopbaan. Forget (26) was klaar voor New York, de stad waarin hij zich nooit comfortabel voelde. In zes voorgaande edities van de US Open vormde de tweede ronde altijd het struikelblok. Zelfs het dubbelspel met zijn boezemvriend Hlasek liet hij er dit jaar voor schieten.

Misschien speelde die wetenschap onbewust een rol bij de man uit Marseille. Hij klaagde na de wedstrijd over problemen. “Ik bewoog traag over de baan”, fluisterde hij teneergeslagen, “omdat ik last van mijn maag had. Maar ik wil dat niet als excuus gebruiken voor mijn nederlaag.” Daarmee zou hij Siemerink tekort doen. De Nederlandse linkshander vond eindelijk weer iets van zijn bravoure terug en speelde intelligent. Na verlies van zijn opslag in de openingsgame en de eerste set (4-6) controleerde hij de tweede en derde set met uitgekiend spel. “Ik haalde vaart uit de rallies. Daar had Forget het moeilijk mee. Bovendien was mijn opslag veel constanter dan de laatste weken.”

Siemerink doorbrak de opslag van de Fransman drie keer en nam met 6-3 en 6-2 een voorsprong van 2-1. In die twee sets sloeg hij acht van zijn veertien aces en stond hij slechts tien punten op zijn eigen opslagen af. In de vierde set schakelde hij bewust terug naar een lagere versnelling. “De hitte vrat energie. Ik wilde niet net als Krajicek tegen Lendl afgebrand raken. Ik wist dat ik een vijfsetter aankon.” Op 5-5 in de vierde set brak Siemerink voor de vierde keer door de opslag van Forget en serveerde hij voor de partij. “Ik werd knap nerveus”, lachte hij naderhand. “Er ging van alles door mij heen. Ik dacht aan Krajicek in zijn partij tegen Lendl, aan the big win, en kon me nauwelijks concentreren.” Dat werd bijna funest. Twee zwakke vollies van zijn racket en evenzovele knalharde passeerslagen van Forget bracht 6-6 op het bord.

In de tiebreak kwam Forget op 6-5 op setpunt. “Hij stond te trillen bij het leven”, merkte Siemerink op. Met als gevolg een dubbele fout gevolgd door een loepzuivere passeerslag van Siemerink, die op 7-6 zijn eerste matchpunt verzilverde. Siemerink sprong na de zege prompt hoog op. Zijn vader klom over de omheining om zijn zoon te omhelzen. “Deze overwinning had ik hard, heel hard nodig. Het zelfvertrouwen was de laatste maanden tot het nulpunt gedaald. Blijven werken, blijven werken, hield ik me voor, maar omdat de overwinningen uitbleven, werd ik steeds negatiever.” Voor Siemerink was het zijn tweede zege in zijn korte loopbaan op een toptien-speler. Eerder versloeg hij Brad Gilbert in Key Biscayne.

Roy Emerson, de legendarische Australiër die Siemerink twee keer op bezoek had in zijn tennisschool in Florida, was vol lof. “Siemerink is een potentiële toptien-speler. Hij heeft het karakter en de toewijding. De speltechnische tekortkomingen verdwijnen wel in de taining. Hij pakt verbeteringen snel op.” In de derde ronde ontmoet Siemerink de Argentijn Markus.

Brenda Schultz was niet in staat tot een verrassing. Ze verloor onder kunstlicht in twee sets (6-7 en 3-6) van de als vijfde geplaatste Mary Joe Fernandez. Maar Schultz was allesbehalve kansloos en riep alle onheil af door onbesuisde forehands. “Als ik een forehand had, behoorde ik bij de toptien”, zei ze na de nederlaag. De Nederlandse legde de vinger inderdaad op de zwakke plek. Haar opslag is de hardste in het vrouwentennis. Onlangs werd een snelheid van 186,81 kilometer per uur gemeten.

Fernandez had er een heilig ontzag voor en stond drie meter achter de baseline de kogel op te wachten. In de eerste set bracht de tiebreak (4-7) de beslissing. In de tweede brak Fernandez in de tweede game door de opslag van Schultz, die vijf aces sloeg en evenzoveel dubbele fouten. Op 2-4 creëerde de Nederlandse vijf breekpunten, maar slaagde er niet in eentje te verzilveren. “Daarmee tekende ik mijn doodvonnis”, bekende ze.

Ondanks het verlies was Schultz tevreden. “In de voorgaande vier jaar vloog ik er telkens in de eerste ronde uit. Ik was er op gebrand de tweede ronde te halen. Dat is mij gelukt.” Bovendien zag ze een stijgende lijn in haar spel. “In december ga ik met trainer Nunez aan mijn forehand werken. Tot die tijd moet ik nog even aanrommelen. Maar zo slecht gaat het ook weer niet. In Schenectady won ik zondag mijn eerste GP-toernooi.