PSV tegen Fortuna zonder Romario meer een eenheid

Een PSV zonder Romario is een grotere eenheid dan een PSV met Romario. Dat demonstreerde de Eindhovense ploeg gisteren met een overtuigende 5-2 overwinning in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard.

Waar anders alleen Romario voor de doelpunten moet zorgen, bleek PSV nu opeens vijf goalgetters in zijn gelederen te hebben: Kieft, Vanenburg, Popescu, Heintze en Ellerman. Terwijl acties anders eenzijdig op het centrum van de aanval zijn gericht, kwam het gevaar nu voornamelijk van de flanken: van Hoekstra en Vanenburg.

PSV speelde tegen Fortuna Sittard zoals trainer Bobby Robson voor ogen staat: snel, alert en doelgericht. Robson was na afloop dan ook vol lof over zijn elftal. Hij roemde Giga Popescu, de grote bouwer en transporteur, die een sleutelrol op het middenveld kon spelen, omdat Erwin Koeman zich opofferde door bij Richard Sneekes te blijven. Hij prees ook Gerald Vanenburg die keurig zijn opdracht had uitgevoerd en niet te veel op het middenveld had willen doen maar langs de zijlijn was gebleven. Een andere uitblinker was Kieft, altijd aanspeelbaar, sterk aan de bal en levensgevaarlijk in de spits.

PSV controleerde de wedstrijd vanaf het begin en liet zich ook door een vroege domper niet remmen. Stan Valckx kopte al na negen minuten in de eigen kruising nadat hij een duw had gehad: 1-0. Daar zette PSV voor rust moeiteloos drie treffers tegenover.

In de tweede helft zakte het tempo van de Eindhovense ploeg aanvankelijk terug, waardoor Fortuna de kans kreeg om aan te dringen. Na een fout op het middenveld van Eric Gerets maakte Richard Custers 3-2. Daarna nam PSV weer moeiteloos het heft in handen. Twee schoten belandden nog in het Limburgse doel en twee op de lat.

Robson beaamde na afloop dat PSV Romario niet had gemist. Maar hij wilde daaraan geen conclusies verbinden. “Romario kan toch dingen die anderen niet kunnen.” Kieft liet zich in dezelfde zin uit: “De ballen die wij hier hebben gemist, had hij er waarschijnlijk ingeschopt.”