Pax Christi onderzoekt hulp aan Cuba

UTRECHT, 29 AUG. De kerkelijke organisatie Pax Christi onderzoekt “de mogelijkheid en wenselijkheid” een missie te sturen naar Cuba. Dit heeft een van de medewerkers van de organisatie desgevraagd meegedeeld.

De missie vloeit voort uit een congres dat Pax Christi in september houdt over de gevolgen van de politieke veranderingen in Oost-Europa voor de Derde wereld. Volgens medewerkster L. Zumpolle gaat het om een kennismakingsbezoek en zeker niet om een uiting van solidariteit met de Cubaanse regering.

Het Cuba van Castro is geïsoleerd geraakt na de Koude Oorlog. Het land krijgt geen steun meer van de Sovjet-Unie en staat, aldus Zumpolle, onder zware druk van de Verenigde Staten.

“Wij hebben uit andere Latijns-Amerikaanse landen het verzoek gekregen te helpen bij het verbreken van Cuba's isolement”, zegt Zumpolle. Ook Europarlementariërs zouden Pax Christi, bij wijze van voorhoede, hebben gevraagd contacten op te nemen met zowel regeringsfunctionarissen als met niet aan de overheid verbonden organisaties aldaar.

Zumpolle: “Er is sprake van een paranoïde isoleren van Cuba. Dat is onrechtvaardig, want al moet er veel veranderen in dat land, het land heeft ook een zekere waardigheid en onafhankelijkheid en dat mag niet zomaar verdwijnen.”