Oekraïne kernwapenvrij

NEW YORK, 29 AUG. De onafhankelijke Oekraïne moet een kernwapenvrij gebied zijn. Dat heeft de ambassadeur van de Oekraïne bij de Verenigde Naties, Gennadi Oedovenko gisteren gezegd.

In de onafhankelijkheidsverklaring die de Oekraïne zaterdag heeft aangenomen, is een artikel opgenomen dat het gebruik, de produktie en de stationering van kernwapens op haar grondgebied verbiedt, aldus Oedovenko. Omstreeks een tiende van het strategische kernwapenarsenaal van de Sovjet-Unie bevindt zich in de Oekraïne, zo wordt aangenomen. Dat bestaat uit intercontinentale raketten in ondergrondse silo's, mobiele strategische raketten en kernraketten en -bommen die met vliegtuigen worden vervoerd. Ook is een onbekend aantal "tactische kernwapens' in de Oekraïne gestationeerd. Oedovenko zei, dat zijn land bereid is al deze wapens “over te dragen aan het centrale gezag”.

De Russische minister van defensie, Konstantin Kobets, heeft gisteren gezegd dat de Sovjet-kernwapens onder centrale controle moeten blijven en niet onder bevel moeten komen van de republieken die zich thans van de Unie afscheiden. Hij zei te verwachten dat de republieken daarmee zullen instemmen. (AFP, Reuter)