Nutricia klaar voor andere aandeelhouders

AMTERDAM, 29 AUG. Nutricia heeft gisteren van zijn aandeelhouders toestemming gevraagd en gekregen om het wettelijk toegestane maximum van 10 procent eigen aandelen in te kopen.

Naar verluidt wil de zuivelcoöperatie Campina Melkunie zijn 12 procent belang in Nutricia verkopen. Dit pakket is bij de huidige beurskeurs ongeveer 180 miljoen gulden waard. Als de coöperatie wil verkopen kan ze dat niet zonder toestemming van Nutricia.

Bij Campina Melkunie was niemand beschikbaar om de geruchten te bevestigen. Nutricia wilde ze noch ontkennen, noch bevestigen.

Ter beurze worden niet-royeerbare certificaten van aandelen Nutricia verhandeld. Deze beschermingsconstructie is de beurs een doorn in het oog.

Nutricia heeft veel bescherming nodig omdat het internationaal concurreert met grote kapitaalkrachtige ondernemingen als Nestlé, het Amerikaanse Abbott Laboratories en Bristol-Myers-Squibb. Een Duitse concurrent is Milupa.

Verkoper Campina Melkunie kampt, zoals vele coöperaties, met een tekort aan kapitaal. Nutricia's andere grootaandeelhouder is het Britse Unigate. Voor Unigate is Nutricia de grootste winstmaker binnen het concern. Unigate werd in 1981 aandeelhouder van Nutricia toen het zijn dochter Cow & Gate verkocht in ruil voor aandelen Nutricia. Unigate maakte vorig jaar nog gebruik van haar optie tot handhaving van zijn 28,2 procent belang in het aandelenkapitaal van Nutricia toen omwisseling van converteerbare obligaties à 68 gulden dat kapitaal vergrote.

Unigate is zelf hard aan het herstructureren en maakte het afgelopen jaar grote verschuivingen in de top mee. Voor verliezen bij het afstoten van dochters als autoverhuurbedrijven en kippenslachterijen heeft de nieuwe - van Kellogg afkomstige - topman Ross Buckland 76 miljoen pond sterling opzij gezet. Maar in juni van dit jaar verzekerde Unigate zijn aandeelhouders dat zijn financiële positie sterk was. De onderneming wees er toen expliciet op dat het belang in Nutricia 86 miljoen pond meer waard was dan het bedrag waarvoor het in de boeken stond.

Nutricia's topman drs E.J. van der Hagen, kleinzoon van een van de twee oprichters, gaat eind dit jaar met pensioen. Hij wordt opgevolgd door ir J.C.T. van der Wielen.

Nutricia maakte gisteren de halfjaarcijfers bekend. De omzet is in de eerste helft van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode van 1990 gegroeid met 11,5 procent van 503 miljoen naar 561 miljoen gulden. De nettowinst ging met 21,7 procent omhoog van 38,4 miljoen naar 46,8 miljoen. Door een aanzienlijke omwisseling van converteerbare obligaties kwam de winst per aandeel echter maar 17 procent hoger uit; deze winst steeg van 3,85 naar 4,51 gulden.

Nutricia verhoogt het interimdividend van ƒ 0,75 tot ƒ 0,85 en verwacht voor het tweede halfjaar resultaten in overeenstemming met de ontwikkeling van het eerste halfjaar.

Het al aangekondigde samenwerkingsverband met de Duits-Zweedse Pfrimmer Kabi en de overneming van exportactiviteiten van Pfrimmer door Nutricia Nederland hebben op 1 juli hun beslag gekregen.