Major overlegt met Bush over bezoek Moskou

LONDEN, 29 AUG. De Britse premier John Major benut een als vakantie-uitstapje voorzien bezoek aan het buitenhuis van president Bush in Kennebunkport, Maine, als een gelegenheid om Westerse hulp aan de Sovjet-Unie te bespreken.

Major brengt dit weekeinde, als eerste van alle Westerse regeringsleiders, een bezoek aan het Moskou van na de staatsgreep. Tijdens het verblijf in de Russische hoofdstad ontmoet de Britse premier in zijn kwaliteit van voorzitter van de G-7 (de VS, Canada, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, en Frankrijk) zowel Michail Gorbatsjov als Boris Jeltsin voor afzonderlijke gesprekken. Majors bezoek is, na de mislukte coup van vorige week, haastig ingelast als een tussenstop op weg naar een officieel bezoek aan China, dat volgende week begint.

Het informele overleg tussen de Britse en Amerikaanse regeringsleider moet een eensgezind standpunt opleveren over omvang en kwaliteit van de hulp die het Westen kan leveren teneinde het democratiseringsproces in de Sovjet-Unie gaande te houden. Net als president Bush heeft Major tot nu toe het standpunt volgehouden waarmee president Gorbatsjov het moest doen na de laatste G-7-ontmoeting in Londen in juli: geen hervormingen, dan ook geen geld. Maar de Britse premier zint op een manier om de Sovjet-Unie tenminste de winter door te helpen met voedselhulp. In Londen zijn vandaag ambtenaren van de G-7-partners bijeen, om praktische oplossingen voor hulp op korte termijn te bedenken. Major zei gisteren in Washington dat de Sovjet-Unie daaraan meer behoefte heeft dan aan geld. Maar Frankrijk en Duitsland, partners in de G-7, hebben duidelijk gemaakt dat ze voorstander zouden zijn van een omvangrijker blijk van steun voor het democratisch proces in de Sovjet-Unie.

De Britse premier volgt de lijn van president Bush, wanneer hij niet ophoudt te beklemtonen dat de Sovjet-Unie zichzelf in grote mate kan helpen door minder uit te geven aan defensie en meer gebruik te maken van haar immense natuurlijke reserves.