Israel

Gezien het feit dat een groot aantal sportmensen van wereldklasse uit de Sovjet-Unie naar Israel is geëmigreerd zou dit land volgend jaar tijdens de Olympische Spelen van Barcelona wel eens een groot aantal medailles méér kunnen winnen dan voorheen.

Zeker vijftig Russische topsporters hebben zich de afgelopen maanden in Israel gemeld om een nieuw leven te beginnen. Bij hen is de pas 15-jarige Anna Sjasjova, die deze zomer het meisjestoernooi van de open Franse titelstrijd in Parijs won. Onlangs maakte ook de gewichtheffer Oleg Sadesjov de overtocht naar Israël, waar hij wordt bijgestaan door zijn trainer Boris Koedatsjevitsj. Sadesjov hoort in de klasse tot 75 kilogram tot de kanshebbers voor een Olympische plak.

Datzelfde geldt voor Jelene Tripolski (schieten), Vladimir Ostrovski (snelwandelen), Igor Avroenin en Sergej Loekarsjoek (beiden discuswerpen). De oud-doelman van de Sovjetrussische voetbalploeg Viktor Tsjanov, werd in zijn nieuwe vaderland tot speler van het jaar gekozen.

Het leven in het beloofde land verloopt voor de ex-Sovjet-sporters overigens niet rimpelloos. “Thuis was Sadesjov een ster, hier is hij een nul”, zo schetst Koedatsjevitsj de situatie voor zijn pupil, die maandelijks een toelage krijgt van ruim 500 gulden. “In die omstandigheden moet Sadesjov vaak kiezen of hij met de bus naar de training komt of gewoon komt lopen.”