Iraakse groep landt op eiland van Koeweit

KOEWEIT-STAD, 29 AUG. Tachtig bewapende maar in burgerkleren gehulde Iraakse militairen zijn gisteren onverwachts geland op het Koeweitse eiland Bubiyan, dat dicht voor de Iraakse kust ligt.

Ze kregen steun van twaalf Iraakse marineschepen. De Koeweitse kustwacht trad, gesteund door enkele vliegtuigen, onmiddellijk handelend op en vernietigde naar eigen zeggen zeven van de twaalf schepen. Ook arresteerden de Koeweiti's 45 Irakezen, maar 35 anderen slaagden er in om te vluchten. Ze zouden zich nog op het eiland bevinden.

Koeweit heeft onmiddellijk een protest ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het Iraakse optreden betekende een duidelijke schending van de resolutie van de Veiligheidsraad waarin een staakt-het-vuren werd geregeld na de Golfoorlog. Irak heeft nog niet gereageerd op het incident op Bubiyan.

Waarnemers in Koeweit menen dat de Irakezen wilden proberen wapens terug te krijgen die ze bij hun overhaaste vlucht in februari op het eiland hadden moeten achterlaten. Iraakse militairen hebben al eerder geprobeerd om van Koeweits grondgebied wapens te redden die daar waren achtergebleven na hun zeven maanden durende bezetting. (AFP, Reuter)