Gaddafi opent "wereldwonder'

SLOUK, 29 AUG. De Libische leider, kolonel Moammar Gaddafi, heeft gisteren met veel vertoon een door mensen aangelegde "rivier' geopend. Deze moet op den duur door een stelsel van pijpleidingen met een lengte van 2.000 kilometer zoet water uit de woestijn naar de steden aan de kust brengen. Gaddafi sprak triomfantelijk van "het Achtste Wereldwonder'.

Nadat Gaddafi de kraan van de watertoevoer had opengedraaid in aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders uit dertig landen en een grote menigte Libiërs, grepen velen de gelegenheid aan om van het zoete water te proeven. De grillige Libische leider temperde de vreugde vervolgens enigszins met zijn voorspelling dat deze aanwinst ongetwijfeld zou leiden tot hernieuwde bedreigingen van Amerikaanse zijde omdat de Verenigde Staten naar zijn zeggen tot elke prijs het Libische volk willen onderdrukken.

De nieuwe "rivier', in werkelijkheid een stelsel van pijpleidingen, voert water van ondergrondse reservoirs diep in de Sahara naar de kust, waar het grootste deel van de Libische bevolking woont. Het project, dat met hulp van Britse en Zuidkoreaanse bedrijven is uitgevoerd, heeft in totaal 14 miljard dollar gekost. De bedoeling is om het water, behalve voor de drinkwatervoorziening, ook vooral te gebruiken voor irrigatie voor de landbouw in de kuststreken. (Reuter)