Eten in een schilderij van Renoir

Pavillon Montsouris, lunchen en dineren. Parijs, Rue Gazan 20. Res: 09-33145883852. Restaurant Fournaise, lunchen en dineren. Ile des Impressionistes. Chatou, RER Station Rueil Malmaison. Res: 09-33130714191. Café de la Jatte, Neuilly-sur-Seine, lunchen en dineren. Res: 09-33 147450420.

Het raakt steeds meer in om tijdens de zomer in Parijs te blijven. Niet alleen om de files op de snelwegen te vermijden of om te werken, maar vooral om er vakantie te houden. Want nergens is het heerlijker in augustus dan in Parijs. Wel streeft de Parijzenaar dan naar een ander gedrag en een omgeving die een vakantiesfeer oproept. Het daverende succes van een aantal buitenrestaurants illustreert dit nieuwe fenomeen.

Onder de mooiste kastanjebomen van Parijs, aan de rand van het Parc du Montsouris, bevindt zich het Pavillon Montsouris. Dit paviljoen uit de tijd van Napoleon III, waar Matahari haar vrienden ontving en schilders en schrijvers als (Le Douanier) Rousseau, Braque en later Foujita, Ionesco, Sartre en Beauvoir regelmatig kwamen, kreeg onlangs een nieuwe pachter die grondige maatregelen nam. Vooral in de keuken. Er wordt nu een vorstelijke en goedverzorgde maaltijd geserveerd voor 255 francs. Het interieur werd opgefrist in Pompadour-stijl. Alles is hier roze: de muren, gordijnen, tafelkleden, bloemen, tot en met de vlinderdassen van de obers toe. Via deze glazen bonbondoos kom je op het tuinterras, dat deel uitmaakt van het Parc du Montsouris. Deze betoverende Engelse tuin werd midden vorige eeuw aangelegd door Jean-Charles Alphand, in opdracht van Haussmann, als tegenwicht voor de Buttes-Chaumont, een tuin aan het andere uiteinde van Parijs. Een wandeling door de tuin is een must. Vooral na het diner, want dan hebben de gasten het park, dat bij zonsondergang zijn hekken sluit, voor zich alleen.

Dé vondst van deze zomer is echter restaurant Fournaise op het Ile de Chatou, een eiland in de Seine (met de RER, de snelle metro, op nog geen tien minuten van het hartje van Parijs), waar de Franse impressionisten en hun vrienden op mooie dagen hun eten mee naar toe namen en kwamen roeien. Tussen 1860 en 1905 ging het er in dit bescheiden café-restaurant-danslokaal en ook roeibotenverhuurbedrijf vrolijk aan toe. Maar toen het geen mode meer was om te roeien, sloot La Fournaise de deuren en raakte in een trieste staat van verval. Onlangs werd het gebouw voor veel geld gerestaureerd en tot historisch monument verklaard. Nu kun je er weer eten (à la carte voor 250 francs, of een uitstekend, dagelijks wisselend menu voor 130 francs): in de kleine eetzaal, waarvan de muren door onbekende negentiende-eeuwse karikaturisten met wonderlijke fresco's werden versierd, of op het terras, net als Renoir, die daar in 1881 zijn beroemde "Déjeuner des canotiers'schilderde. Vooral tegen het vallen van de avond, als de futuristische gebouwen aan de overkant van de Seine in het donker verdwijnen, lijkt het alsof je bent beland in een schilderij van Renoir, met vrolijke roeiers om je heen, uitgedost in "maillots de corps' en strooien hoedjes.

Een heel andere sfeer tref je in het Café de la Jatte dat zich bevindt op het Ile de la Jatte, een Seine-eiland in Neuilly, met de auto vijf minuten rijden vanaf Porte Maillot. Van het groene eiland zoals Seurat dat schilderde in zijn "Dimanche à la Grande Jatte' is niets meer over: kantoorgebouwen domineren nu. Het Café de la Jatte, een modieus restaurant, vooral bekend onder de Parijse yuppies, show-biz en jetset, is gehuisvest in een voormalige manege uit de tijd van Napoleon III: een immens grote en prachtige ruimte van baksteen, metaal en glas. Je belandt er heel onverwachts via een klein, donker steegje op nummer 60 van de Rue Vital-Bouhot, vlak bij de Seine-oever. In de zomer staan de tafels gedekt op de binnenplaats, die omringd is door loodsen, schuren en groen. Maar als u buiten gegeten heeft, kijk dan toch even in het restaurant, waar in een oogverblindend licht 250 mensen dineren, bediend door een leger van vriendelijk en beeldschoon personeel. (Menu voor 85 francs alleen tijdens de lunch; 250 francs à la carte.) Aan de zoldering hangt een gigantisch skelet van een prehistorisch reptiel alles loom te bekijken.