Effectenhuis erkent band met crimineel

TOKIO, 29 AUG. Nomura Securities en Nikko Securities, twee van de grootste vier effectenhuizen in Japan, hebben banden gehad met de onderwereld. Takuya Iwasaki, ex-bestuursvoorzitter van Nikko, en Setsuya Tabuchi, oud-topman van Nomura, hebben vandaag tegenover een parlementaire onderzoekscommissie toegegeven dat Susumi Ishii, vroeger leider van het misdaadsyndicaat Inagawa-Kai, tot hun cliënten behoorde.

Het is voor het eerst dat effectenmakelaars in Japan zich moeten verantwoorden voor een parlementaire commissie. De onderzoekscommissie is ingesteld na het schandaal rond de betaling van compensatie voor verliezen op aandelentransacties. Een bedrag van omgerekend 2,5 miljard gulden is uitgekeerd door 21 effectenmakelaars. Het betalen van compensatie is niet stafbaar, maar druist wel in tegen een richtlijn van het ministerie van financiën in Tokyo. De onderzoekscommissie dient tevens een wet voor te bereiden om de compensaties te verbieden.

Nomura en Nikko zouden Ishii geld hebben geleend om aandelen te kopen van Tokyu, een spoorwegmaatschappij. Ishii zou in 1989 26 miljoen aandelen Tokyu hebben kunnen kopen, die hem een gigantische winst opleverden toen hij ze verkocht. Nomura-topman Tabuchi verklaarde gisteren Ishii nooit persoonlijk te hebben ontmoet. Hij verontschuldigde zich voor de problemen die zijn onderneming heeft veroorzaakt.

Nikko-topman Iwasaki verklaarde te geloven dat zijn concern niet heeft gemanipuleerd met de aandelen Tokyu. Zowel Iwasaki als Tabuchi heeft zijn functie neergelegd naar aanleiding van het aandelenschandaal. De andere twee van de vier grote effectenmakelaars, Daiwa en Yamaichi, moeten ook voor de parlementaire onderzoekscommissie verschijnen. (UPI)