Brinkman: coalitie zag geen heil in verkiezingen

DEN HAAG, 29 AUG. Fractieleider Brinkman (CDA) noemt de ontkoppeling van lonen en uitkeringen en de ingreep in de WAO en ziektewet “mijlpalen in de sociaal-economische geschiedenis van dit land”.

Het kabinet is volgens hem het afgelopen weekeinde alleen blijven zitten omdat CDA en PvdA een verkiezingscampagne met volledig behoud van koopkracht en bescherming van de WAO als inzet niet geloofwaardig vonden. Dit zegt hij in een vraaggesprek met deze krant. Brinkman zegt blij te zijn met de kabinetsbesluiten en vond het Kamerdebat gisteren een “positieve dag”.

Het kabinet was vrijdagavond dicht bij een val. Volgens Brinkman was er vrijdagavond sprake van een “beslissend moment”, waarbij beide coalitiepartijen tegen elkaar zeiden “dit is het dan” en er sprake was van “emotionele ontlading”. Daarbij moet het partijleider Kok van de PvdA volkomen duidelijk zijn geweest dat het CDA voor ontkoppeling koos, zegt Brinkman. “Wij hebben de dingen echt één voor één bij de naam genoemd”.

Op verzoek van premier Lubbers is Brinkman aan Kok gaan uitleggen dat het CDA op het punt van de ontkoppeling eensgezind was. Maar in de vroege zaterdagochtend was de bijna-crisis alweer bezworen; de bereidheid samen een oplossing te vinden was toen alweer terug. Brinkman zegt tijdens de afgelopen dagen steeds optimistisch te zijn geweest en alleen in "boze dromen' op een crisis te hebben gerekend.

Uiteindelijk weerhield de gedachte aan de verkiezingscampagne beide partijen van een breuk. Brinkman: “Beide partijen waren er van overtuigd dat ze niet zonder meer de verkiezingen in hadden kunnen gaan met de boodschap: aan de WAO zal niks gebeuren en over dat inkomensbeleid hoeft u zich geen zorgen te maken. Je moet nou niet weglopen naar kiezers met onhoudbare beloften.”