Amsterdamse politie werft vrijwilligers voor korps

AMSTERDAM, 29 AUG. De Amsterdamse politie is een campagne begonnen om 800 vrijwilligers voor het korps te werven. Alle gemeenteambtenaren in de hoofdstad hebben eind vorige week bij hun salarisstrook een folder aangetroffen over dit onderwerp met daarbij een antwoordkaart. De politie heeft tot nu toe honderdvijftig reacties ontvangen.

Met de vrijwilligers hoopt de politie iets te kunnen doen aan het personeelstekort dat op dit moment ongeveer 100 politiemensen bedraagt. De vrijwilligers zullen vooral worden ingezet bij surveillance te voet en op de fiets. Ze gaan werken in uniform en worden uitgerust met handboeien en een wapenstok. Verder hebben ze de bevoegdheid proces-verbaal op te maken.

De afdeling Amsterdam van de Nederlandse Politiebond heeft “met verbijstering” kennisgenomen van de campagne. “Ik dacht dat we hier met professionele mensen werken. Nu worden amateurs ingehuurd”, aldus B. Wolven, voorzitter van de afdeling Amsterdam. Wolven noemt het “een slechte zaak” dat met de bond niet is overlegd over de werving van vrijwilligers.

De vrijwilligers volgen een opleiding van vier maanden in de avonduren. Lang niet toereikend, vindt Wolven. “De opleiding is normaal 21 maanden. Als ze in uniform over straat lopen, worden ze geconfronteerd met allerlei zaken waar ze niet voldoende voor toegerust zijn”.

In eerste instantie is de campagne gericht op ambtenaren, later zal ook het Amsterdamse publiek worden aangesproken. Mensen tussen de 20 en 45 jaar en in het bezit van de Nederlandse nationaliteit, komen in aanmerking voor de bijbaan. De sollicitanten krijgen een psychologische test en een antecedentenonderzoek. De vrijwilligers krijgen een onkostenvergoeding van 3,75 gulden per uur.